Објављено:
2245
прегледа

„Враголанкa“ премијерно у Балету СНП-а

Фото: А. Рамадановић

Премијера комичног балета у два чина „Враголанкa“ (La fille mal gardée), који се изводи на музику француског композитора алзашког порекла Луја Јозефа Фердинанда Херолда, либрету Жана Добервала и музичким аранжманима Џона Ланчберија, биће изведена у суботу, 23. фебруара 2019. године. Прва реприза је заказана за 26. фебруар, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова.

Кореограф и редитељ је Калин Ханциу, гост из Румуније, који већ другу сезону, као балетски педагог, сарађује са Балетом СНП-а. Дириговаће Александар Којић, сценографију потписује Саша Сенковић, костиме је креирала Мирјана Стојановић Маурич, светло дизајнирао Марко Радановић. Учествују прваци, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Садржај балета „Враголанкa“ је једноставна прича о узалудним напорима богате поседнице, удове Симон (коју традиционално тумачи мушки балетски играч), да спречи љубав између своје лепе кћерке Лизе и сиромашног младића Колена. Иако су узалудни њени напори да Лизу уда за помало шашавог сина богатог газде, на крају тријумфује љубав младих, без обзира на различитост њиховог порекла. У играчком погледу, „Враголанкa“ има развијену кореографску свиту игара (плесови жетелаца, соло-деонице удове Симон и несуђеног младожење Алена, пуни су благе гротеске), сa дуетима протагониста у сваком чину.

За двестотридесет година свог постојања овај балет је доживео бројне верзије и трансформације, вероватно као ниједан други балетски наслов. Кроз историју су додавани, мењани и адаптирани музички текстови као и кореографски материјал, а кореографи су, настављајући се на претходнике, мењали, усавршавали и додавали нове идеје. Имајући у виду да су разлике оригиналне верзије и каснијих романтичних и класичних верзија 19. и 20. века у Русији, Француској, Британији и САД доведене до непрепознатљивости, као и то да се балет изводи под различитим именима (Враголанка, Узалудна предострожност, Слабо чувана девојка), већина верзија покушава да ухвати онај дух идеализованог села француске провинције 18. века и чисту љубав главних протагониста.

Балет је у СНП-у извођен под насловом „Враголанкa“ премијерно 1973. и 1986 (обновљено 1991), у кореографији и режији Ике Отрина. „Враголанкa“ је била на балетском репертоару све до сезоне 1995/1996.

Подели