Објављено:
241
прегледа

После две године, обновљени „Трубадур“ се враћа на сцену

Фото: М. Ползовић

26. и 30. јануара, „Трубадур“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00.

Када је Шпанац Антонио Гарсија Гутјерес тридесетих година 19. века преводио Димине драме, није могао ни слутити да ће његова витешка драма Трубадур, након што је с великим успехом изведен у Мадриду, постати једна од најпознатијих драма епохе романтизма. Наравно, своју славу, Гутјерес дугује и једном једином – Ђузепу Вердију. Либрето за ову популарну Вердијеву оперу написали су један од најпознатијих либретиста тог доба Салваторе Камарано, иначе потомак старе напуљске породице драматичара, сликара, музичара и глумца, и Леоне Емауеле Бардаре, напуљски песник, који је, након што је Камарано умро, либрето завршио.

Прва изведба Трубадура одиграла се 1853. у театру Аполо у Риму, дакле пре више од 165 година и сматра се да је Трубадур права италијанска опера где белканто и драма чине целину. Трубадур је опера младих људи, пуна љубави, река музике од прве до последње ноте. И сам Верди је записао: „Волим уметност. Обожавам је и кад се сасвим сам борим са собом и својим нотама, дршће ми срце, долазе ми сузе, неизрециви су унутрашњи доживљаји и весеље…“. У овој Вердијевој опери спонтано и искрено се изражавају карактеристике његовог генија и његове уметности.

Обновљен Трубадур биће изведен у суботу, 26. јануара, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. Ова верзија, чија је премијера била пре осам година, 4. октобра 2008, у режији Воје Солдатовића, сценографској адаптацији Далибора Тобџића, у избору костима Јасне Бадњаревић, до сада је изведена 30 пута и наставља свој живот на великој сцени.

Диригент је Ђанлука Марчано, а у улогама су: Свитлана Декар / Данијела Јовановић / Верица Пејић (Леонора, дворска дама), Александар Саша Петровић / Хектор Мендоса, као гост из Мексика, који је већ наступао у СНП-у, у јануару 2018. године (Манрико, трубадур), Марина Павловић Бараћ / Вишња Попов / Виолета Срећковић (Ацучена, стара Циганка), Жељко Р. Андрић / Атила Мокуш, к.г. из Србије/Немачке (Гроф Луна), Горан Крнета / Страхиња Ђокић / Бранислав Јатић, к.г. (Ферандо, заповедник Луниних војника), Наташа Тасић Кнежевић / Марија Митић Васић, к.г. (Инес) и други. Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, а за куповину важи 50% попуста.

Подели