Објављено:
492
прегледа

Балет у јануару

Фото: А. Рамадановић

„Грк Зорба“, 19. јануар, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Кроз узбудљиву игру подмлађеног балетског ансамбла, култну Теодоракисову музику са фолклорним елементима и сиртакијем, балетом Грк Зорба се слави љубав, страст и пријатељство. Први пут у сезони, Грк Зорба биће изведен у суботу, 19. јануара, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. Обновљеном и освеженом кореографијом, Крунислав Симић је балет поставио на темељима класике са значајним отклоном ка неокласици зачињеном грчким фолклорним елементима, пре свега сиртакијем који је незаобилазни и препознатљиви играчки мотив представе. Бројни солистички дуети и групне колективне игре плесача, прелепи покрети, подршке и преплитаји, творе заносну, метафоричну, високо експресивну сценску структуру која одише богатим естетским набојем, красе балетску причу о Грку Зорби. Сањар и луталица, Зорба је човек који је волео живот и жене, али и који је умео да се бори за друге и жртвује за њих, пролази кроз животне недаће са својим пријатељем, младим енглеским писцем Ником. Ова два пријатеља заједнички се упуштају у борбу за љубав и срећу, увлачећи и све нас у музику и песму – у сиртаки!

Кореограф и редитељ је Крунислав Симић, диригује Александар Којић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костимограф је Мирјана Стојановић Маурич. У улогама су: Андреј Колчериу (Алексис Зорба), Самјуел Бишоп (Ник, песник), Олга Аврамовић (Мадам Ортанс), Катарина Кљајић, први пут у улози (Марина), Давид Груосо (Павлос), ансамбл Балета, Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта.

Фото: С. Дорошки

„Пинокио“, 29. јануар, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

На музику композитора Нодара Чанбе, и по либрету, кореографији и режији Драгана Јеринкића, балет Пинокио нас уводи у плесну фантазију, у причу о дрвеном лутку другачију од оне коју сви знамо. Прича се одвија ка другачијем и неочекиваном расплету, јер је духовит и носталгичан Пинокио нестварна играрија и подстицај да се одлута у снове, у тајанствене просторе Морског краљевства са медузама, шкољкама, сиренама. Раскошна балетска фантазија Пинокио на репертоару је у уторак, 29. јануара, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова.

Диригује Александар Којић, а учествују солисти и ансамбл Балета, и Оркестар Опере СНП-а. Сценограф је Далибор Тобџић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич. Према речима балетске критике, новосадски ансамбл је недвосмислено потврдио углед који ужива, јер је успео да на најчиткији начин пренесе поруку публици да кроз многа искушења треба ићи верујући у искреност, доброту, пожртвованост и пријатељство.

Улазнице за балетске наслове су у продаји на Билетарници СНП-а и за куповину важи 50% попуста, као празнично изненађење.

Подели