Објављено:
931
прегледа

Балет у децембру

ЖИЗЕЛА, фото: Б. Лучић

„Жизела“, балет као романтичарски идеал

У суботу, 8. децембра, „Жизела“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Прави романтични балет у два чина „Жизела“, на музику Адолфа Адама, биће изведен у суботу, 8. децембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.

Овај балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хајнеовска прича о девојкама у белим хаљинама које умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остају за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готјеа и Верноа Сен Жоржа, испричана је романтичарска прича о љубави између сеоске девојке Жизеле и грофа Алберта. Први чин је претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми крај језера када се појављују виле, сукобљавају две неумитности: љубав и смрт.

Учествују солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом „Жизела“, у режији и кореографији Милице Јовановић (кореографска редакција Л. Лавровски по Пероу), диригује Микица Јевтић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Стојановић Маурич.

КРЦКО ОРАШЧИЋ, фото: М. Ползовић

Шест извођења „Крцка Орашчића“, сцена „Јован Ђорђевић“

Публику очекује шест извођења: 21, 22, 26, 27. (50. извођење) и 29. децембра с почетком у 19.00 часова и 31. децембра с почетком у 12 часова. Интересовање публике је велико јер је реч о балету којим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално најављују и обележавају зимске радости и магија новогодишњих празника…

Балетски прваци, солисти и ансамбл ће нас игром увести у бајковиту причу о Крцку Орашчићу, познату причу Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чајковског, према либрету Маријуса Петипаа, у кореографији и режији Елдара Алијева (САД), а диригују Микица Јевтић (21. и 22. децембра) и Александар Којић (26, 27, 29. и 31. децембра). Учествују: прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе, Нови Сад.

С обзиром да се Крцко Орашчић изводи већ 7 година (премијера 23. децембра 2011), и да је видело скоро 40.000 гледалаца, балет је јединствен и по томе што се изводи највише пута у сезони, чак 8 пута, на сцени Српског народног позоришта (50. пут, 27. децембра). Тим поводом, Балет ће уприличити пригодну изложбу фотографија из ове представе, а поставку ће публика моћи да погледа у доњем фоајеу сцене „Јован Ђорђевић“ од 21. децембра и трајаће до краја године.

Писац Хофман пише нову причу, а његова жива машта нас преноси у дом породице Шталбаум.  Породица Шталбаум и њихова деца, Клара и Фриц, приређују у својој кући прославу Божића. Усред славља, забаву прекида изненадни долазак господина Дроселмејера. Као и обично, он одушевљава госте дивним поклонима и чаробним играчкама и окупљеној деци прича бајку о Крцку Орашчићу и Вили Шећера. Он нас води у далеку земљу по имену Краљевство слаткиша, где су живели згодни принц Крцко Орашчић и Вила Шећера. Њих двоје су били веома заљубљени једно у друго и с нестрпљењем су ишчекивали дан када ће се венчати…

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а и за куповину важе редовни попусти.

Подели