Објављено:
818
прегледа

Балет у октобру

Фото: А. Рамадановић

Субота, 13. октобра, Дама с камелијама, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00 премијерна обнова
Уторак, 16. октобра,  Дама с камелијама, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00 реприза

Свима је добро позната дирљива прича о љубави између Маргерите Готје, даме с камелијама, и Армана Дивала, која већ 170 година, откад је Димин роман објављен, инспирише уметнике да стварају нова прозна, драмска, оперска, филмска и балетска дела.

Балет Српског народног позоришта ће балетску сезону отворити премијерном обновом балета у два чина Дама с камелијама, на музику Ђузепа Вердија и либрету Крунислава Симића, према истоименом роману Александра Диме Сина. Кореографију и режију обнавља Крунислав Симић, оркестрацију је урадио Александар Којић, који ће и дириговати. Премијерна обнова је планирана за суботу, 13. октобра 2018, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова, а реприза је 16. октобра.

Премијера овог балета била је пре девет година, 14. марта 2009. године и извођен је 26 пута (последњи пут, пред новосадском публиком 31. октобра 2013. године у оквиру Верди феста у СНП-у). Сценографију је урадио Герослав Зарић, а костиме Бојана Никитовић. Репетитори су Оксана Сторожук, Милан Лазић, Весна Бркић, Бранка Глигорић, дизајнер светла Марко Радановић. Учествују: прваци, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Либрето је заснован на истоименом роману француског књижевника Александра Диме Сина (Alexandre Dumas Fils), где је описао своју љубав према младој и лепој куртизани Марији Диплеси (Marie Duplessis), која је 1847. умрла од туберкулозе. Писцу је највећу славу донео управо роман Дама с камелијама објављен 1848, који је доживео огроман успех, па је већ четири године касније његова сценска адаптација изведена у Театру Водвиљ. Уметничка вредност дела не лежи у самој идеји коју писац обрађује, него у епизодама пуним живота и у смело скицираним појавама из париског полусвета. Метеорски успех драме и представе инспирисао је и самог Вердија да га преточи у оперу, и тако је 1853. настала Травијата, једна од најпопуларнијих опера.

Фото: С. Дорошки

Уторак, 30. октобра, Пинокио, сцена „Јован Ђорђевић“, 12.00

Раскошан и маштовит класичан балет „на шпиц патикама”, Пинокио је освојио срца публике. Праизведен у СНП-у 28. априла, уочи Светског дана игре, на музику композитора Нодара Чанбе, либрето и кореографију Драгана Јеринкића, Пинокио је бајковита прича, другачија од Колодијеве приче о дрвеном несташном лутку, а на репертоару је у уторак, 30. октобра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 12.00 часова. У основи либрета је Ђепетов сан, једна нова кореографска фантазија са елементима комике, драмским моментима и музички узбудљивим сценама, плесним деоницама и карактерним играма. У лакој и прозрачној атмосфери отвара се нови свет – свет Морског краљевства са медузама, шкољкама, сиренама. Крај ове фантазије је другачији и неочекиван…

Диригује Александар Којић, сценограф је Далибор Тобџић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич. Учествују: солисти и ансамбл Балета СНП-а и Оркестар Опере СНП-а.

 

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а и за све балетске наслове важе редовни попусти.

Подели