ПИНОКИО, фото: С. Дорошки

Вишеминутним овацијама испраћен је у суботу увече, 28. априла, на сцени Српског народног позоришта балет „Пинокио“ савременог абхаског композитора Нодара Викторовича Чанбе, по либрету и у кореографији Драгана Јеринкића.

Разигран, с низом маштовитих решења, „Пинокио“ је на најбољи могући начин искористио могућности ансамбла Балета СНП-а, мелодичну Чанбину музику, одличне костиме Мирјане Стојановић Маурич и раскошну сценографију Далибора Тобџића, домашивши до резултата којег се не би постиделе ни много веће и финансијски моћније куће, напротив. Посебан акцент представи дала је балетска слика инспирисана игром из композиторове домовине, коју су маестрално дочала четворица врхунска балетска играча из Абхазије (солисти Државног ансамбла песама и игара Абхазије: Саид Торчуа, Агдур Микаја, Адамур Сангулија и Амиран Кардија). И домаће снаге су биле на изузетно високом нивоу, почев од Наојукија Ацумија у улози Пинокија и Милана Лазића као Ђепета, преко Самјуела Бишопа као Лисца, Катарине Кљајић, која је дочарала Плаву вилу, Теоне Радановић као Цврчка, све до мале Еме Беже као Морског пужића…

Гостовање абхаских солиста Државног ансамбла песама и игара реализовано је захваљујући Министарству културе и заштите историјског и културног наслеђа Републике Абхазије.

М. С., „Дневник“, 30. априла 2018.