Објављено:
1849
прегледа

Конференција за новинаре поводом праизведбе балета „Пинокио“

У Српском народном позоришту одржана је конференција за новинаре, у четвртак, 26. априла 2018, поводом праизведбе балета „Пинокио“.

На конференцији су присуствовали: Тони Ранђеловић, директор Балета, Драган Јеринкић, кореограф и аутор либрета, Александар Којић, диригент, Нодар Викторович Чанба, композитор, Милан Лазић, првак Балета, Наојуки Ацуми, солиста Балета, Катарина Кљајић, солисткиња Балета, и солисти Државног ансамбла песама и игара Абхазије: Саид Торчуа, Агдур Микаја, Адамур Сангулија и Амиран Кардија.

Директор Балета Тони Ранђеловић, поздравивши у име СНП-а све присутне представнике медија и уметнике, представио је овогодишњи балетски репертоар СНП-а, изразивши велико задовољство због успешног рада на овако великом и важном пројекту, као што је „Пинокио“, у СНП-у.

Кореограф Драган Јеринкић представио је либрето, нагласивши бајковитост целе приче која има измењен крај у односу на познату причу о Пинокију. И композитор Нодар Чанба и Драган Јеринкић осврнули су се на 2009. годину када се родила идеја о стварању либрета и музике за ово балетско остварење. Диригент Александар Којић нагласио је јединственост и комплексност  партитуре, а солиста Балета Наојуки Ацуми (Пинокио), чија је ово прва главна улога, описао је захтевност нових техника у игри које је применио у трима фазама еволуције свог лика: дрвеног дечака, магарета и принца. Првак Балета Милан Лазић (Ђепето) и солисткиња Катарина Кљајић (Плава вила), причали су о начину стварања ликова и самом процесу рада на представи, о сарадњи међу играчима и са ауторском екипом, нагласивши велико задовољство због ведре атмосфере која је владала од почетка рада и изузетне посвећености целе екипе.

Четворица солиста Државног ансамбла песама и игара Абхазије Саид Торчуа, Агдур Микаја, Адамур Сангулија и Амиран Кардија, играће на праизведби и првој репризи (30. априла) сцену Источњачког плеса.

Праизведба: 28. априла 2018, СНП, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00 уочи Светског дана игре (29. априла)
Репризе: 30. априла, 8. и 10. маја, 6. и 9. јуна 2018, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Фото: СНП
Фото: СНП
Подели