Опера у јуну

toskaПетак, 8. јуна, Тоска, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Пучинијев оперски драгуљ, Тоска је на репертоару, последњи пут у сезони, у петак, 8. јуна. Као врхунско сценско дело Тоска је мешавина шарма и бруталности из којих се развија интрига драме љубави и љубоморе, пожуде и уцене, садизма и насиља, убиства и стрељања.

Оно што је одликује то су изванредна хомогеност и уравнотеженост свих сцена које се попут мозаика складно уклапају у једну снажну драмску целину. Заједно с опером Боеми, Тоска је најуспелије дело у погледу целовитости Пучинијеве музичке драматургије. Распевана и топла мелодика, две популарне тенорске арије у I и II чину свакако су најчистије музичке инспирације, као и величанствени Te Deum у финалу I чина. У потресној музичкој драми, на фону историјских догађаја из доба Наполеона, с изразито политичким карактером, одвија се снажна драма о љубави двоје римских љубавника Флорије Тоске и Мариа Каварадосија, пуна страсти и љубоморе, а која се трагично завршава. Смењују се сцене најразличитијих карактера, пуне невероватних контрaста и обрта: борба републиканаца – носиоца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције.

Диригент је маестро Ђанлука Марчано, а у главним улогама су: Свитлана Декар (Флорија Тоска), Саша Петровић (Каварадоси), Небојша Бабић (Скарпија), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), Жељко Р. Андрић (Анђелоти), Страхиња Ђокић (Тамничар), Владимир Зорјан (Шароне), Маја Андрић (Пастирче), учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Музичке школе „Исидор Бајић“.


Четвртак, 14. јуна, Травијата, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Омиљена код новосадске публике због мајсторског јединства певљиве музике, увек актуелног љубавног сижеа и раскошног визуелног момента, Вердијево оперско ремек-дело Травијата је на репертоару, последњи пут у сезони, у четвртак, 14. јуна, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова. Диригује маестро Микица Јевтић. Према либрету Франческа М. Пијавеа, а по роману „Дама с камелијама“ Александра Диме Сина, Травијата је много више од тужне приче о судбини једне даме с камелијама. Опера садржи музиком испричану свеопшту истину о животу пуном препрека, неспоразума и догађаја који, углавном, не долазе у право време – а управо је то оно у чему се свако од нас препознаје.

Улоге тумаче прваци и солисти Опере СНП-а: Дарија Олајош Чизмић (Виолета Валери), Саша Штулић (Алфред Жермон), Жељко Р. Андрић (Жорж Жермон), Јелена Кончар (Флора), Лаура Павловић (Анина), Игор Ксионжик (Гастон), Бранислав Станков (Маркиз Д’Обињи), Горан Крнета (Доктор Гренвил), Владимир Зорјан (Барон Дуфол)… Учествују Хор и Оркестар Опере и чланови Балета СНП-а.


Четвртак, 21. јуна, Гала концерт Опере СНП-а поводом Светског дана музике, сцена „Јован Ђорђевић“, 20.00


Петак, 29. јуна, Поп Ћира и Поп Спира, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00
Понедељак, 2. јула,  Поп Ћира и Поп Спира, Међународни оперски фестивал АРМЕЛ 2018.

Поп Ћира и поп Спира, у форми комичне опере еминентног српског композитора, академика Дејана Деспића, оживела je и на оперској сцени са тријумфалним успехом праизведена на Дан СНП-а, 28. марта. Према речима критике, опера Поп Ћира и поп Спира Српског народног позоришта је елитни културни догађај. „Текст либрета је прецизно следио најважније мотивске елементе Сремчевог романа, заснованог на анегдоти о комичном сукобу двојице сеоских свештеника из Баната због доласка новог учитеља и подједнако хуморном расплету целе ове перипетије око „отимања ђувегије“ и избијеног поповског зуба, тако да је Деспићева опера зазвучала као оригинална, самосвојна и успела сценско-музичка адаптација популарног Сремчевог дела, обојена лаким, незлобивим хумором и носталгијом за прошлим временима.“

Према либрету Дејана и Весне Миладиновић, оперу је режирала Ивана Драгутиновић Маричић (према редитељском концепту Дејана Миладиновића), диригент је Жељка Милановић. Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, сценограф-реализатор је Владимир Савић, костимограф- реализатор Сенка Раносављевић, према ликовним предлозима сценографије и костима Владане Ликар Смиљанић, а сценски покрет је урадио Иван Клеменц. Улоге тумаче оперски прваци и солисти СНП-а: Саша Штулић (Поп Ћира), Виолета Срећковић (Перса, његова жена), Данијела Јовановић (Меланија, њихова кћи), Бранислав Цвијић (Пера, сеоски учитељ), Марија Цвијић (Ержа, служавка код попа Ћире), Небојша Бабић (Поп Спира), Верица Пејић (Сида, његова жена), Јелена Кончар (Јула, њихова кћи), Бранислав Станков (18. маја) (Шаца, сеоски брица), Дарија Олајош Чизмић  (Фрау Габријела), Антонел Болдан, к.г. из Румуније/Француске (Пера Тоцилов, сеоски кочијаш), Милош Милојевић (Поп Олуја), Жељко Р. Андрић (Владика темишварски), Владимир Зорјан (Нића боктер, сеоски пандур), у улогама без речи су Александра Марковић (Жужа, служавка код попа Спире) и Марта Јакобац Морар (Рокса, домаћица код поп Олује). Учествују: Хор и Оркестар СНП-а.

За оперске представе важе редовни попусти. Улазнице за јунске представе су већ у продаји на Билетарници СНП-а.

Ове, 157. сезоне свим оперским програмима Српског народног позоришта обележавају се јубилеји, 120 година од првих оперских представа у Новом Саду и 70 година обновљене Опере и непрекидног рада (16. новембра 1947).

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: