Објављено:
379
прегледа

Емисијa Бон…ТОН, РТВ1: Опера „Поп Ћира и поп Спира“

Једно од најпопуларнијих дела домаће литературе, из пера Стевана Сремца, који је спознао суштину менталитета сваке средине у којој је боравио и стварао, роман Поп Ћира и поп Спира добио је и своје музичко тумачење.

Оперу је компоновао академик Дејан Деспић по либрету Весне и Дејана Миладиновића. Режијску поставку је урадила редитељка из Београда Ивана Драгутиновић Маричић, а целу представу је ликовно осмислила и уобличила Владана Ликар Смиљанић.


Причу о поповима из једног банатског села, ансамбл Опере Српског народног позоришта дуго је припремао, ишчитавајући Деспићеву музику под диригентским вођством Жељке Милановић, како би што верније и живописније дочарали ванвременске и увек актуелне међуљудске и породичне односе сажете у овом оперском делу.

Како су текле завршне пробе, које је изазове поставило Деспићево дело пред ансамбл Опере СНП-а и шта може да очекује публика која се после премије распитује и за карту више – гледаоци Радио-телевизије Војводине могу погледати у новом издању емисије Бон…ТОН.

Бон…ТОН, 8. априла 2018.
Аутор и уредник: Мирјана Растовић
Редитељ: Андреја Милиновић

Подели