Почетком 1950. године, Рускиња Марина Олењина (1907-1963) је са једном групом од скоро тридесетак играча стигла из Београда у Нови Сад. Пре 68 година, она је основала Балет, била први шеф Балета и кореограф СНП-а, па се 8. март сматра даном оснивања Балета.

Искусна уметница и познавалац балетске уметности, строг и захтеван педагог, она је са много елана, умећа и љубави преносила балетску азбуку на новосадске почетнике и од њих градила ансамбл са којим је остварила представе које се памте.

Поводом обележавања Дана Балета, биће први пут у сезони изведен балет П. И. Чајковског Успавана лепотица у петак, 2. марта (последњи пут изведен у СНП-у 3. фебруара 2016) и наредно извођење је у суботу, 10. марта, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова.

Монументално дело два велика уметника композитора Петра Иљича Чајковског и кореографа Маријуса Петипаа, први пут изведено је 1890. у Маријинском позоришту у Петрограду, а прво извођење у Новом Саду, било је 1971. године. Био је изазов и професионална храброст поставити на сцену једно од најблиставијих дела класичног балетског наслеђа. Успавана лепотица стварана у постојбини најблиставије школе класичног балета, поседује захтевност за врхунским играчким извођењем. Аурорина игра у првом чину и дует са Дезиреом у трећем чину су ремек-дела класичне балетске лексике, на којима се доказује величина и сјај руске балетске школе.

Успавана лепотица је окосница репертоара Балета СНП-а на којој ће се и публика и њени актери напајати лепотом праве академске балетске игре. Привлачност овог дела је сјај дворског живота у раскошној сликарској и кореографској инсценацији, велики балетски ансамбл с многобројним солистима који показују играчаке технике, своју музикалност и суптилност кроз варијације и игре парова. Кореографија Владимира Логунова у највећој мери следила је оригинално дело Маријуса Петипаа. Њени најдрагоценији делови – велики дует и солистичке варијације имају прави значај за остварење поруке овог бриљантног балета. Сценографија Бориса Максимовића и костими Мирјане Стојановић Маурич велику сцену Српског народног позоришта, учинила је правим раскошним местом за бајку о добру и злу. Оркестар СНП-а, са диригентом Александром Којићем, усаглашавајући музичка темпа са захтевима игре на сцени, дао је пун допринос оживљавању сјајне музике Чајковског. У улогама су прваци и солисти Балета: Ана Ђурић (Принцеза Аурора), Андреј Колчерију (Принц Дезире), Иван Ђерковић (Краљ), Маријета Вираг (Краљица), Ранко Лазић (Церемонијалмајстор), Марко Дубовац (Учитељ Принца), Јелена Вукадиновић (Вереница Принца), Јука Мацујама (Вила искрености), Сања Павић (Вила житног класја), Јелена Николић (Вила изобиља), Теона Радановић (Вила канаринка), Лана Стојановић (Вила страсти), Катарина Кљајић (Вила јоргован), Милена Кркотић (Вила Карабос), Давид Груосо, Самјуел Бишоп, Бојан Раднов и Панајотис Дионисакопулос (Принчеви), Соња Батић, Ајака Саито, Јована Пауновић, Мина Радовић, Јелена Дангузов, Олга Аврамовић, Сања Павић, Јелена Марковић (Аурорине другарице)… Због великог интересовања публике, улазнице су у продаји од средине фебруара на Билетарници СНП-а, те је поводом обележавања Дана Балета, цена улазнице приступачна: 2 улазнице по цени једне.

УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА, фото: Миомир Ползовић
УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА, фото: Миомир Ползовић