Објављено:
156
прегледа

Опера у фебруару

Љубавни напитак, 10. и 17. фебруара, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Први пут у овој сезони, са гошћом Зојом Ражок, сопранисткињом из Украјине у улози Адине. Kомична опера у два чина Гаетана Доницетија је на репертоару Српског народног позоришта у суботу, 10. и 17. фебруара 2018. на сцени „Јован Ђорђевић“ са почетком у 19 часова.

Интерпретација средњовековне легенде о љубавном напитку даје причи ново значење према којем су људи у могућности пружити доброту и љубав и без помоћи чаробног еликсира. Редитељ Андреј Бесчасниј је приближио радњу нашем времену, на почетак 20. века. Диригент је Микица Јевтић, а у улози Адине, богате девојке је гошћа из Украјине [sg_popup id=“7″ event=“click“]Зоја Ражок[/sg_popup] (10.2) / Дарија Олајош Чизмић (17.2), сопран, Неморино, млади сељак је Саша Штулић тенор, наредник Белкоре је Небојша Бабић (10.2) / Васа Стајкић (17.2) баритон, надрилекар Дулкамара је Жељко Р. Андрић, баритон. Учествују и: Марија Митић Васић (10.2) / Маја Андрић (17.2) као Ђанета, Владимир Стојковић као Пепино, Владислав Шегуљев као Ађутант, Давид Вјештица као Нотар, Хор и Оркестар СНП-а и ансамбл Балета СНП-а.

Комичну оперу Љубавни напитак написао је Гаетано Доницети у само две недеље (премијерно изведена у Милану, 1832). Захваљујући занимљивом и духовитом заплету који описује перипетије младог љубавног пара, као и мелодиозној и лежерној музици, врло брзо је постала једном од најизвођенијих италијанских опера 19. века. Ова популарна комична опера била је једно од најзаступљенијих дела на репертоару европских оперских кућа. Опера препоручује музику као универзални лек због тога што поседује чаробне особине које Дулкамара (у преводу: слатко-горак) приписује сопственом еликсиру који несрећне враћа у живот, служећи добробити човечанства. Чувена је тенорска арија Неморина Una furtiva lagrima, те дует Адине и Неморина из првог чина.

Због великог интересовања публике улазнице су већ у продаји, по празничном попусту, две улазнице по цени једне, на Билетарници Српског народног позоришта.

Подели