Објављено:
199
прегледа

Оперске представе у јануару, с гостима

Тоска, 29. и 31. јануара, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

У години када се навршава 160 година од рођења Ђакома Пучинија (Giacomo Puccini, 1858-1924), Опера СНП-а ће извођењем опере Тоска, најпознатијег композиторовог дела, обележити овај значајан јубилеј. 

Први пут у сезони у понедељак, 29. јануара, биће изведена опера у три чина Тоска Ђакома Пучинија, а у главним улогама ће наступити гости: [sg_popup id=“6″ event=“click“]Драгана Радаковић[/sg_popup], сопранисткиња из Новог Сада (Флорија Тоска) и [sg_popup id=“5″ event=“click“]Eктор Лопес Мендоса[/sg_popup], тенор из Мексика (Марио Каварадоси). Они ће наступити и у наредном извођењу у среду, 31. јануара.

Као врхунско сценско дело Тоска је мешавина шарма и бруталности из којих се развија интрига драме љубави и љубоморе, пожуде и уцене, садизма и насиља, убиства и стрељања. Оно што је одликује то су изванредна хомогеност и уравнотеженост свих сцена које се попут мозаика складно уклапају у једну снажну драмску целину. Заједно с опером Боеми, Тоска је најуспелије дело у погледу целовитости Пучинијеве музичке драматургије. Распевана и топла мелодика, две популарне тенорске арије у I и II чину свакако су најчистије музичке инспирације, као и величанствени Te Deum у финалу I чина. У потресној музичкој драми, на фону историјских догађаја из доба Наполеона, с изразито политичким карактером, одвија се снажна драма о љубави двоје римских љубавника Флорије Тоске и Мариа Каварадосија, пуна страсти и љубоморе, а која се трагично завршава. Смењују се сцене најразличитијих карактера, пуне невероватних контрaста и обрта: борба републиканаца – носиоца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције.

Диригент је маестро Ђанлука Марчано, а у главним улогама су: Драгана Радаковић (Флорија Тоска), Ектор Лопес Мендоса (Каварадоси), Небојша Бабић (Скарпија), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), Страхиња Ђокић (Анђелоти, Тамничар), Владимир Зорјан (Шароне), Маја Андрић (Пастирче). Тоска је премијерно изведена у мају 2006, у режијској обнови Катарине Матеовић Тасић, према сценографији Милете Лесковца, костимима Мирјане Стојановић Маурич. Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Музичке школе „Исидор Бајић“.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, по празничној цени од 200 динара.

Подели