Оперске представе у јануару, с гостима

toskaТоска, 29. и 31. јануара и 2. фебруара, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

У години када се навршава 160 година од рођења Ђакома Пучинија (Giacomo Puccini, 1858-1924), Опера СНП-а ће извођењем опере Тоска, најпознатијег композиторовог дела, обележити овај значајан јубилеј. 

Први пут у сезони у понедељак, 29. јануара, биће изведена опера у три чина Тоска Ђакома Пучинија, а у главним улогама ће наступити гости: Драгана Радаковић, сопранисткиња из Новог Сада (Флорија Тоска) и Eктор Лопес Мендоса, тенор из Мексика (Марио Каварадоси). Они ће наступити и у наредном извођењу у среду, 31. јануара.

Као врхунско сценско дело Тоска је мешавина шарма и бруталности из којих се развија интрига драме љубави и љубоморе, пожуде и уцене, садизма и насиља, убиства и стрељања. Оно што је одликује то су изванредна хомогеност и уравнотеженост свих сцена које се попут мозаика складно уклапају у једну снажну драмску целину. Заједно с опером Боеми, Тоска је најуспелије дело у погледу целовитости Пучинијеве музичке драматургије. Распевана и топла мелодика, две популарне тенорске арије у I и II чину свакако су најчистије музичке инспирације, као и величанствени Te Deum у финалу I чина. У потресној музичкој драми, на фону историјских догађаја из доба Наполеона, с изразито политичким карактером, одвија се снажна драма о љубави двоје римских љубавника Флорије Тоске и Мариа Каварадосија, пуна страсти и љубоморе, а која се трагично завршава. Смењују се сцене најразличитијих карактера, пуне невероватних контрaста и обрта: борба републиканаца – носиоца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције.

Диригент је маестро Ђанлука Марчано, а у главним улогама су: Драгана Радаковић (29. и 31. 1) / Свитлана Декар (2. 2) (Флорија Тоска), Ектор Лопес Мендоса (29. и 31. 1) / Саша Петровић (2. 2) (Каварадоси), Небојша Бабић (Скарпија), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), Жељко Р. Андрић (2. 2) (Анђелоти) / Страхиња Ђокић (29. и 31. 1) (Анђелоти, Тамничар), Владимир Зорјан (Шароне), Маја Андрић (Пастирче). Тоска је премијерно изведена у мају 2006, у режијској обнови Катарине Матеовић Тасић, према сценографији Милете Лесковца, костимима Мирјане Стојановић Маурич. Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић, а учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Музичке школе „Исидор Бајић“.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, по празничној цени од 200 динара.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: