СНП у гостима

dan-kada-smo-se-sreliДан када смо се срели / The Day We Met Each Other гостује у Битеф театру

Након гостовања у Братислави у октобру 2017. године, позоришна фантазија Дан када смо се срели / The Day We Met Each Other гостоваће у Београду у Битеф театру, у понедељак, 22. јануара 2018. године.

Настала као јединствен пројекат, односно копродукцијски спој Српског народног позоришта и агенције „Лауреат“ из Новог Сада, представа Дан када смо се срели / The Day We Met Each Other почива на више конкретних прича, што их двоје уметника (Соња Дамјановић, глумица и Милан Лазић, првак Балета) причају/плешу/показују емоције и богатство поетских слика (аутор текста Божидар Кнежевић) сценским говором, изразом, маштовитим гестовима, уједначеним покретом. У  таквој представи, двојезичног наслова Дан када смо се срели / The Day We Met Each Other (режија Предраг Штрбац), где равноправно функционишу сви елементи сценске радње и театра покрета, аудио-визуелних појава, наративна сугестивност гласа (Агота Виткаи Кучера), гестови и плес, равномерно утичу на продубљивање рецепције дела до оних просторних и временских димензија у којима се ова сценска прича о нама самима може препородити.На Дрини ћуприја гостује у сарајевском Народном позоришту

Представа Српског народног позоришта која је освојила многобројне награде на позоришним фестивалима у земљи и региону, На Дрини ћуприја, инспирисана делом Иве Андрића у режији и адаптацији Кокана Младеновића, биће изведена у Народном позоришту из Сарајева у уторак 30. јануара.

Према речима критике, представа На Дрини ћуприја је визуелно-музичко-драмско-епски спектакл чија се радња протеже кроз неколико векова, у сликама исписујући крваву историју Босне. Радња је у односу на роман проширена до краја двадесетог века, до 1992. године. На идејном плану доследно се спроводи тема истицања непрестаног, безизлазног чињења зла. Босански простор је у том смислу врло изражајан, и конкретно и метафорички, јер је то средина сударених, а узаврелих страсти, вулкан мултинационалних конфликата. Власти се у одиграним фрагментима босанске прошлости смењују као на траци, а тлачење, ропство, послушност и заслепљеност народа остају, без изгледа да се у будућности избави из утопљености у крви историјских пирова. У вези са тиме је финале представе заокружујуће болно, истинито. Играју: Јелена Антонијевић, Страхиња Бојовић, Даница Грубачки, Гордана Ђурђевић Димић, Григорије Јакишић, Душан Јакишић, Милан Ковачевић, Југослав Крајнов, Тијана Максимовић, Марија Меденица, Сања Микитишин, Вишња Обрадовић, Игор Павловић, Александра Плескоњић, Нина Рукавина, Марко Савић, Оливера Стаменковић, Мирослав Фабри, Милован Филиповић, Радоје Чупић, деца: Михајло Бугарски, Алекса Гулан, Реља Томовић, музичари: Арпад Бакош, Балша Пешикан.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: