Фото: А. Рамадановић

У петак, 19. јануара, с почетком у 19.30 часова, на сцени „Пера Добриновић“, одржаће се премијера комедије Лажа и паралажа, настале по тексту српског комедиографа Јована Стерије Поповића. Биће то ново читање Стеријине комедије у занимљивом режијском концепту Слободана Бранковића.

Лажа и паралажа је комедија о авантурама једног лаже и његовог ађутанта обојених приликама оног времена, a према својој истинитости такви типови живе и данас. Режију потписује Слободан Бранковић, драматург је Николина Стјепановић, сценограф и костимограф Миња Пољак, лектор је Константин Кнежевић. У представи играју: Небојша Савић, Страхиња Бојовић, Тања Пјевац, Нина Рукавина, Милорад Капор, Предраг Момчиловић и Гордана Каменаровић.

О Стерији

Јован Стерија Поповић (1806-1856) сматра се оснивачем српске драме, али је значајнији као комедиограф, јер се ту с успехом надмашио све оно што је у српској књижевности створено пре њега. За Јована Ст. Поповића „театр је школа где се људи уче“, место где се „исмејавајући мане и ругобе ситне садашњости начини Србе бољим и разумнијим“. Своју прву комедију Лажа и паралажа Стерија је објавио 1830. године у Будиму. То је мала комедија карактера у којој се исмева лажно и површно туђинско васпитање, у атмосфери локалног, српског менталитета, и лепо израженим типовима из савременог друштва.

Српско народно позориште, односно Летеће дилетантско позориште, Лажу и паралажу први пут је изводило 19. јула 1840. у Загребу. Прво извођење у Новом Саду било је 10. августа 1926. (режија Радослав Веснић), затим 31. јануара 1948. (режија Радослав Веснић), 14. децембра 1971. (режија Радослав Лазић) и 12. октобра 1991. (режија Егон Савин; представа освојила 5 Стеријиних награда, 1992).