Фото: М. Ползовић

Велика сала СНП-а, за претходна два извођења у новембру, била је премала да прими све заинтересоване, па ће легендарна балетска представа Српског народног позоришта бити изведена у децембру још шест пута: у суботу 16, у понедељак 18, у петак 22, у суботу 23, у среду 27. и четвртак 28. децембра на сцени „Јован Ђорђевић“, сва извођења с почетком у 19 часова.

Балетски солисти и ансамбл Балета ће нас игром, у кореографији Елдара Алијева, увести у свет бајке Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чајковског, према либрету Маријуса Петипаа, у режији Владимира Логунова, а диригује маестро Александар Којић. Учествују: прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Средње Балетске школе, Нови Сад.

Крцко Орашчић се изводи већ 6 сезона и видело је скоро 32.000 гледалаца, а међу њима је највише најмлађих који с нестрпљењем очекују да виде јунаке ове безбрижне приче… Писац Хофман пише нову причу, а његова жива машта нас преноси у дом породице Шталбаум.  Породица Шталбаум и њихова деца, Клара и Фриц, приређују у својој кући прославу Божића. Усред славља, забаву прекида изненадни долазак господина Дроселмејера. Као и обично, он одушевљава госте дивним поклонима и чаробним играчкама и окупљеној деци прича бајку о Крцку Орашчићу и Вили Шећера. Он нас води у далеку земљу по имену Краљевство слаткиша, где су живели згодни принц Крцко Орашчић и Вила Шећера. Њих двоје су били веома заљубљени једно у друго и с нестрпљењем су ишчекивали дан када ће се венчати…

Интересовање публике је велико јер је реч о балету којим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално најављују и обележавају зимске радости.