Објављено:
1605
прегледа

„Омнибус опера“ СНП-а на фестивалу у Крајови

У оквиру сарадње Српског народног позоришта са оперском кућом Румунска опера (Opera Romana) из Крајове, Омнибус опера СНП-а је позван на 15. међународни фестивал „Елена Теодорини“ у Крајови.

Фестивал се одржава бијенално, од 1. октобра до 12. новембра, a 9. новембра биће изведен Омнибус опера: Телефон Ђ. К. Менотија, Партија бриџа С. Барбера и Тамо и натраг П. Хиндемита, у режији Ксеније Крнајски. Диригент је маестро Александар Којић, а улоге тумаче у опери Телефон Ђ. К. Менотија: Дарија Олајош Чизмић (Луси), Жељко Р. Андрић (Бен), у опери Партија бриџа С. Барбер: Жељко Р. Андрић (Давид), Јелена Кончар (Џералдина), Игор Ксионжик (Бил), Виолета Срећковић (Сали), у опери Тамо и натраг П. Хиндемита: Саша Штулић (Роберт), Данијела Јовановић (Хелена), Горан Крнета (Доктор), Владимир Зорјан (Медицински радник), Бранислав Цвијић (Мудрац/Репортер), Бојан Раднов, балетски играч (Љубавник) и Оркестар СНП-а.

РТС 1, Н. Дојчиновић, емитовано 4. новембра 2017.

Фестивал, који се одржава сваке друге године у октобру, основан је 1992. године у част румунске оперске мецосопранисткиње светског реномеа, рођене у Крајови, Елене Теодорини (Elena Teodorini, 1857-1926). Фестивал је веома важан културни догађај са циљем да се унапреди уметничка сарадња и представе оригинална остварења на европској музичкој сцени. Овогодишњи Фестивал је посвећен 160-годишњици од рођења Елене Теодорини.

Омнибус опера је у августу 2016, учествовао на чувеном оперском Међународном фестивалу у Армелу (Мађарска), када је и награђена Наградом публике.

Подели