Фото: СНП

У Српском народном позоришту, у среду, 20. априла, одржана је прва проба драмске представе Пожар.

Редитељка Миа Кнежевић објаснила је да је ово дело заправо проистекло из личног а и општег духовног немира који је остао након два трагична пожара која су се збила у Новом Саду у кафићима „Лаунџ“ (Lounge) и „Контраст“.

Аутори текста, редитељка Миа Кнежевић и Момчило Миљковић, скренули су пажњу да је текст заправо заснован на сведочењима, изјавама, предсудама, тужбама и осталог документационог штива које су сакупили, саставили и преточили у драмски текст.

Поздравивши глумце, редитељку и целокупну екипу, управник Српског народног позоришта, Александар Милосављевић, нагласио је да је у питању провокативна представа која поставља неопходна питања и провоцира, дакле, јавност, зашто и како се догодило све што се догодило, истичући важност подизања колективне и личне свести да се тако нешто више никада не понови.

Редитељка је предочила да је ова представа синоним и визуализација мрачне стране друштва у којем живимо. Поставља неизбежно питање до које мере је непоправљива инфантилност која влада и да ли ће се икада то променити и окончати, а позориште, као огледало окружења и времена, дужно је да се тиме и бави.

Директор Драме СНП-а Александар Гајин скренуо је пажњу да ова представа поред театарске носи и друштвену важности и да је од великог значаја преиспитивање не само прошлости, него и садашњости, актуелних прилика и услова живљења.

У представи ће играти четрнаесторо глумаца: Душан Јакишић, Лидија Стевановић, Марко Савић, Драгиња Вогањац, Зоран Богданов, Миодраг Петровић, Драган Којић, Нина Рукавина, Алиса Лацко, Марко Савковић, Сања Ристић Крајнов, Вишња Обрадовић, Димирије Аранђеловић и Стефан Вукић. Сценограф је Миљена Вучковић а костимограф Сенка Раносављевић.

Премијера представе планирана је за почетак следеће позоришнe сезоне, 2016/2017.