Објављено:
952
прегледа

Конференција за новинаре поводом премијере балета за децу и одрасле „Ко је најмоћнији на свету!?“

Српско народно позориште је најавило премијеру дугоочекиваног балета за децу и одрасле и тим поводом је у Свечаном салону Српског народног позоришта одржана конференција за медије у четвртак, 3. марта са почетком у 11 часова. Говорили су: управник Александар Милосављевић, асистент кореографа Радмила Несторовић, кореограф, гост из Немачке, Владимир Семјонович Феђанин, директор УЈ Балет Владимир Логунов.

На конференцији је говорило и троје балетских играча, који на премијерном извођењу тумаче солистичке улоге Петла, Принцезе мишице и Принца миша: Милена Кркотић, Теона Радановић и Самјуел Бишоп. О томе како су настали костими, говорила је костимограф Сенка Раносављевић.

Управник је истакао да овом представом Позориште „отвара врата“ сваком детету, са жељом да се настави традиција неговања оне балетске публике која ће касније волети све класичне балете с нашег репертоара. Уверен је да ће овај балет Српског народног позоришта допрети свуда и гостовати у многим градовима.

Асистент кореографа Радмила Несторовић рекла је да је представа рађена с много љубави. Настала је у сарадњи са Балетском школом из Новог Сада, са ученицима и децом, уз асистенцију у кореографији искусне Оксане Сторожук, што је обогатило искуство младих балетских солиста и читаве екипе која је укључена у представу. Несторовић је додала да је значајно што се, када су почеле припреме, обележавало 125 година од смрти чешког композитора Бохуслава Мартинуа, а да се балетском премијером обележава 65 година рада Балета.

Директор Балета Владимир Логунов веома је задовољан што је на репертоару још један балет за децу, посебно после оствареног успеха које је Српско народно позориште постигло са „Пипиком“, и што можемо обрадовати публику свих узраста. Он би волео да овај потез СНП-а буде подстицајан за друге кореографе како би се посветила пажњарепертоару за најмлађу публику.

Гост кореограф Владимир Семјонович Феђанин је, обративши се на руском језику, а у слободном преводу Радмиле Несторовић, поручио да је сваком балетском репертоару потребан један балет за најмлађу публику, што је закључио на основу свог богатог радног искуства на светским сценама Русије и Немачке. Задовољство му је што сарађује са Позориштем и похвалио велики потенцијал балетског ансамбла Српског народног позоришта.


Милена Кркотић у улози Петла у првој премијерној подели, истакла је како своју улогу спрема тако да публика може добро да „прочита“ балет, драмски и плесно, како би сви заједно дали одговор на питање: „Ко је најмоћнији?“

Солистичка улога Принцезе мишице поверена је Теони Радановић, која је већ имала запажене улоге принцеза у другим балетима. Захвалила се кореографу Феђанину на веома инспиративним сугестијама и знању које је он умешно пренео и несебично и искрено поделио с балетским ансамблом.

Принца миша тумачи Самјуел Бишоп, који у СНП-у има више од две сезоне играчког искуства. О својим утисцима говорио је на енглеском језику, што нам је управник Милосављевић, преводио. За Бишопа су веома упечатљиве пробе на којима и солисти и најмлађи учесници вежбају заједно. Истакао је колико је специфичан рад на овој врсти балета, колико је тешко да се усклади драмска радња са плесном техником и којим све драмским средствима треба овладати како би сви заједно деловали уверљиво.


Млада Сенка Раносављевић, костимограф, имала је задатак да креира бајку. Резултате је постигла захваљујући ентузијазму целе екипе. Основна идеја јој је да сви костими, за солисте, ансамбл и најмлађе учеснике, буду различити, али тонски и валерски усклађени.

Истакнуто је да влада велико интересовање за премијерно извођење и за репризе 9. и 18. марта, па су планирана инаредна извођења за април.

Кореограф Феђанин је, одговарајући новинарима на питања, истакао да своје кореографије за ову врсту балета припрема с радошћу и уживањем јер на уму има образовно-васпитну улогу уметности за најмлађу публику. А, кад човек ствара за њих, може и мора да ствара добро и лепо! Управник је завршио конференцију цитирајући Данила Киша, да је овај балет намењен „деци и осетљивима“.


Фотографијe: Срђан Ђурић

Подели