Објављено:
748
прегледа

Премијера балета Ко је најмоћнији на свету!? на сцени „Јован Ђорђевић“

Фото: Срђан Ђурић

Премијерно извођење дугоочекиваног балета за децу и одрасле у једном чину биће на репертоару Српског народног позоришта 5. марта у 19 часова. На музику Бохуслава Мартинуа, истакнутог чешког композитора с почетка 20. века, кореографију је осмислио гост из Немачке Владимир Семјонович Феђанин. Веома је занимљива његова прича о томе како је настао овај балет. Наговестио нам је да га је на то подстакла једна необична мишица.

Овај балет за децу и одрасле је прича о љубави која је толико моћна да може победити сваку силу и савладати сваку препреку уз помоћ пријатеља.

У солистичким улогама се појављују: Петао, Принцеза мишица, Принц миш, Мама мишица, Тата миш, Близанци мишеви, а ту су и представници земаљских сила: Сунце, Облак и Ветар. Госпође мишице су чланице балетског Ансамбла СНП-а. Овај балет је појачан младим снагама и „надама“: ученицама основне Балетске школе из Новог Сада у улогама Деце и најмлађим учесницима у балету, децом, у улози Беба мишића. Сценска шминка реалистично дочарава балетске улоге и појачава веселу атмосферу. Сценографију је израдио Саша Сенковић, костиме је израдила Сенка Раносављевић. Великим и шареним реквизитима представљене су кришке изврсног сира и најслађе сочно воће као метафоре изобиља хране у којој мишеви безбрижно уживају. Декор, сценографија и костими израђени су у радионицама Српског народног позоришта.

У марту су још два репризна извођења: 9. и 18. марта са почетком у 18 часова.


О балету Ко је најмоћнији на свету!?
Љиљана Мишић, балетски педагог из Новог Сада:

– Дуго смо чекали, али и дочекали још један драгуљ за балетску ризницу – балет за децу и одрасле Ко је најмоћнији на свету!? у кореографији госта из Немачке Владимира Семјоновича Феђанина. Генерације које се добро сећају омиљених балета Макс и Мориц, Мачак у чизмама и обновљене Пипи дуге чарапе, сигурно је одрасла, али је овај балет намењен и њима, одраслима, али и новој генерацији – најмлађој публици.

Подели