Објављено:
233
прегледа

Јован Ђорђевић рођен на данашњи дан пре 189 година

Јован Ђорђевић (Сента, 25. новембар 1926 – Београд, 21. април 1900) оснивач првог професионалног позоришта – Српског народног позоришта

У гимназијским данима се занимао за књижевност и театар. Са групом младих људи 1850. године основао је дилетантско позориште. За ово позориште превео је Шилерову Сплетку и љубав, а занимљиво је да се тај превод изводио у Српском народном позоришту до 1952. године.

Српско народно позориште је основано на његову иницијативу, те је од јула 1861. године био и потпредседник Позоришног одбора, управитељ, драматург и писац патриотске драме Маркова сабља (прво издање 1872), данас веома ретке публикације. У току свог живота превео је или прерадио, односно посрбио 25 драма из немачке, француске и мађарске литературе.

Бринуо се о потребама глумаца, а и мирио их је у честим несугласицама. Путовао је много у овом номадском животу са трупом СНП по Војводини, лишавајући се каријере, материјалног благостања. За свој самопрегорни рад примао је похвале у јавности, али га ни погрде нису мимоишле.

(избор из Енциклопедије Новог Сада, 1996)

Подели