Фото: М. Ердељи

Дан Српског народног позоришта обележен је у четвртак, 28. марта, свечаном академијом у оквиру које су додељене златне медаље „Јован Ђорђевић”, годишње награде и похвале заслужним појединцима, а публика је била у прилици да ужива и у сегментима из драмских, оперских и балетских представа, које су на редовном репертоару, и такође у деловима оних представа које се тек припремају.

Према речима в. д. управника Српског народног позоришта, др Зорана Ђерића, у протеклој години било је много позоришних изазова, и иако је уметност најважнија, не могу се затварати очи на оно што се дешава у нама и око нас.

„Плате у култури, и у позоришту, су мале, а највећи број запослених има минималац; све зависи од коефицијента, а он од школске спреме и тако ће бити док се не промени фамозна Уредба о коефицијентима. Али то не зависи ни од нас ни од нашег оснивача. Те уредбе решава Република и то би могао да реши дуго већ прижељкивани Закон о позоришту”, рекао је у својој беседи на отварању свечаности управник др Зоран Ђерић.

Упркос проблемима са којима се суочава, Српско народно позориште је од марта прошле године до сада реализовало 12 премијера: 9 драмских, 2 оперске и 1 балетска представа, као и 4 обнове: 3 оперске и једна балетска представа. Одиграна је 191 представа, а на гостовањима још 51. Тренутно се ради на неколико нових представа, од којих нас прва премијера очекује 6. априла.

Традиционално, у оквиру Дана позоришта додељене су 4 златне медаље „Јован Ђорђевић”. Ове године добитници су: Душан Јакишић, првак Драме СНП-а, Виолета Срећковић, првакиња Опере, Андреј Колчерију, првак Балета и проф. др Лука Кецман, за укупан допринос позоришној уметности. Поред златних медаља, додељено је и 35 годишњих награда и 27 похвалница, а детаљан списак добитника са образложењима прочитајте кликом на линк испод.

МЕДАЉЕ, ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ И ПОХВАЛЕ ПОВОДОМ ДАНА СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Свој 163. рођендан Српско народно позориште прославило је уз публику, за коју је улаз био бесплатан, уметнике и пријатеље, а у ревијалном делу програма публика је уживала у изведбама Хора дечјег оперског студија, као и глумаца, солиста, Хора, Балета и Оркестра Опере СНП-а, који су изводили нумере из опера Еро с онога свијета, Кармен, Риголето, Ђани Скики и Фауст, потом из драмских представа Скупљачи перја и Бура и из балетске представе Дон Кихот.