Фото: М. Ердељи

У Српском народном позоришту су у среду, 14. фебруара представљена нова издања: Драме Лазе Телечког – 150 година од смрти Лазе Телечког, Репертоар Опере Српског народног позоришта – грађа за 25-годишњи период 1997-2022, као и последња два броја часописа Позориште (бр. 3 и бр. 4).

Др Зоран Ђерић, в.д. управника Позоришта, као приређивач Драма Лазе Телечког истакао је да је ово издање којим се започиње едиција Драмска баштина, те да се нада да ће се и ове године наставити традиција да се објављују драмска дела која су имала премијеру у Српском народном позоришту или су на неки други начин повезана са овим позориштем, а остала су или необјављена или су давно објављена.

„Мада се српски романтичари скоро уопште не изводе у нашим позориштима, мислим да би било добро вратити се писцима који су стварали у то време значајне, не само историјске комаде и трагедије, него и комедије, тако да је уједно моја препорука да се овакви комади поново читају, да се важне теме из наше прошлости преиспитају и да се отворе могућности постављања на нашим сценама. Ова едиција је због свега тога драгоцена, не само драматурзима и редитељима, већ свима онима који се позориштем баве“, рекао је др Зоран Ђерић и истакао захвалност Олги Радман, на стручној и свесрдној подршци.

О књизи Репертоар Опере Српског народног позоришта – грађа за 25-годишњи период 1997-2022 говорила је мр Ивана Илић Киш, уредник издавачке делатности Српског народног позоришта.

„Период који смо посматрали у Репертоару односи се на оперску продукцију реализовану од 1. септембра 1997. до 31. августа 2022. и представља наставак књиге Педесет година Опере Српског народног позоришта. Та драгоцена публикација, објављена пре 25 година, садржи репертоар од прве представе којом је званично обележен почетак рада послератне Опере до последње премијере у сезони 1997/98. Сматрајући је примером добре праксе, исти концепт смо применили у обради репертоарске грађе за наредних двадесет пет година. Заједно посматране, и Педесет година Опере и Репертоар представљају седамдесетпетогодишњи рад Опере“, рекла је Киш, а проф. др Немања Совтић, који је аутор монографске студије која је део овог издања, објаснио је да је критеријум поделе био стандардни и ванстандардни репертоар, при чему стандардни укључује добро позната дела из 18. и 19. века, а ванстандардни, осим савремених остварења која су у 20. и 21. веку настајала, такође и дела из националне баштине, коју Српско народно позориште у континуитету негује.

Два најновија броја часописа Позориште представио је књижевник Ласло Блашковић, главни уредник издавачке делатности СНП-а.

„Бројеве часописа Позориште о којима данас говоримо уредила је колегиница Ивана Илић Киш, ослањајући се на концепт иза којег је стајао и недавно пензионисани Александар Милосављевић, концепт што сабира текстове што покушавају да следе све токове Српског народног позоришта. Речи у часопису покушавају да испрате све аспекте и све послове нашег театра, а у садржају се појављује и неколико нових имена, од којих се очекује да ће се у будућности бавити позоришном критиком“, рекао је Блашковић.

Модератор на промоцији био је Милорад Стокин.

Најновија издања Српског народног позоришта могу да се читају и у онлајн формату, на сајту Српског народног позоришта.