Фото: М. Ердељи

Представа „Мишја грозница“, по тексту Александра Поповића, у режији Ђорђа Нешовића, премијерно је изведена у петак, 9. фебруара на Камерној сцени Српског народног позоришта.

Ова сценска пошалица, како је и сам писац назива, у којој се метафорички и слојевито представљају људи држани у страху, те њихов менталитет и жеља за слободом, изазивала је салве смеха код публике. Гротескни ликови и фарсични елементи публику воде кроз кроз причу о две завађене стране које се спремају да уз церемонију обележе потписивање дугоочекиваног мира.

Улоге су поверене Сањи Ристић Крајнов, Димитрију Аранђеловићу, Мии Симоновић, Марку Савићу, Вукашину Ранђеловићу и Александру Сарапи.

„Мишја грозница“ је дело написано пре тридесет година и у њему Аца Поповић представља људе са ових простора, оне које проналазимо и у нашој свакодневици, а који се, испод маске преувеличаности и театралности, боре са озбиљним проблемима – и управо због тога ово дело никад не губи на својој актуелности.

Уметнички тим који је радио на представи су драматуршкиња Исидора Милосављевић, сценографкиња Нађа Вукореп, костимографкиња Лара Бунчић, Александра Аризановић (сценски покрет), Филип Готовац (композитор и дизајнер звука) и др Дејан Средојевић (сценски говор).

Прва реприза заказана је за 21. фебруар на Камерној сцени.

О Александру Аци Поповићу (1929 – 1996)

Александар Аца Поповић је аутор више од 50 драма за децу и одрасле, међу којима су најпознатије: Љубинко и Десанка, Развојни пут Боре Шнајдера, Бела кафа, Мрешћење шарана, Мишја грозница… Писао је и радио-драме, сценарија за телевизијске драме и серије, а његова дела више пута су награђивана. Комедија и сатира су најчешће обележје Поповићевих дела, чије теме су готово увек изазивале реакцију и привлачиле пажњу због друштвено-политичких питања којима се баве.