Дечији оперски хор Српског народног позоришта, једини у овом делу Европе, одржаће гала концерт у петак 9. фебруара на великој сцени Српског народног позоришта од 19 часова.

Мали оперски бал је четврти самостални концерт хора Дечијег оперског студија, а осамдесеторо деце узраста од 5 до 14 година изводиће најпознатије арије и оперске нумере. Овај изузетни уметнички састав настао је у Новом Саду, а најмлађи заљубљеници у оперу, сценско искуство стичу наступајући у редовном репертоару Српског народног позоришта.

– Дечији оперски студио је један од најамбициознијих пројеката који је наша кућа отпочела пре три године. Уз велики ентузијазам и знање чланице нашег оперског ансамбла Верице Пејић успели смо да оформимо изузетан састав који има импресиван извођачки потенцијал. Хор Дечијег оперског студија учествује у великом броју опера и изузетно смо поносни што публици можемо да представимо врхунска уметничка дела класичне музике у пуном сјају и капацитету – каже директор опере Српског народног позоришта, првак опере баритон Жељко Андрић.

Осим оперских, певају и многе народне и поп песме, а део свог раскошног талента представили су и у новогодишњем програму РТВ-а. У времену када је децу изузетно тешко заинтересовати за уметност, Верица Пејић успела је да ове малишане заљуби у оперу. Дечија искреност и препуштање уметничком заносу чине интерпретације добро познатих мелодија потпуно новим и јединственим искуством.

– Поносна сам на децу, јер не само да савладавају захтевне певачке задатке, они и редовно долазе на двочасовне пробе сваке седмице. Невероватно су мотивисани и очарани позориштем, сценом, а пре свега музиком. Хор броји преко 80 чланова деце различитог узраста и за ове три године међу њима развило се невероватно пријатељство и подршка – каже Верица Пејић, која је осим на сцени СНП-а остварила завидну каријеру и као музички педагог и аутор.

– Класична музика и опера имају много тога да понуде деци и нису резервисане искључиво за одрасле и неке озбиљне животне тренутке. Очекујемо и велики број деце у публици јер је превасходни циљ овог хора неговање нове генерације оперске публике – закључује Пејићева.

Дечији оперски студио наступа у оперским представама Тоска, Кармина Бурана, Боеми, Кармен, Еро с онога свијета, Мадам Батерфлај, Владимир и Косара, Виолиниста на крову, и као пратећи хор у балету Крцко Орашчић. На гала концерту извешће између осталих арије из опера Аида, Турандот, Риналдо, Трубадур и многих других.