Фото: М. Ердељи

Бранислав Цвијић, тенор, солиста Опере Српског народног позоришта, заокружиће 9. децембра свој двадесетогодишњи рад у Позоришту улогом Миће у Готовчевој комичној опери Еро с онога свијета.

Новосађанин по рођењу, студије је завршио у Београду на Факултету музичке уметности, на одсеку соло певање, код професора Звонимира Крнетића, а усавршавао се код Драгослава Илића, солисте-тенора Народног позоришта у Београду. Члан је Српског народног позоришта од 2003. године, где је остварио преко двадесет улога у класичном и савременом музичком репертоару. Од комичних рола у Штраусовим оперетама Слепи миш и Јабука, Деспићевом Попу Ћири и попу Спири, Моцартовој Чаробној фрули, преко соло улога у делима као што су Пучинијева Мадам Батерфлај, Бизеовој Кармен, Вердијевом Набуку и Симону Боканегри… подједнако је пружио успеле вокалне и глумачке креације.

Добитник је више првих награда на републичким и савезним такмичењима, а посебно се истиче ласкаво признање лауреата међународног такмичења у Москви 2008. године.

Посвећен је раду са најмлађима кроз удружење уметника „Високо Ц“ које је основано 2015. године. Удружење има циљ да укључи што већи број младих у пројекте осмишљене тако да им се приближи наша и страна музичка култура. Кроз едукативан и забаван карактер публика се упознаје са музичко-сценским делима које немају прилику често да чују и виде. До сада имају више од 500 изведених представа.

Са супругом Маријом Цвијић наступао је на концертима „О љубави“, где су у пратњи камерног састава или клавира изводили вечне мелодије, било да су у питању шпанске песме, италијанске канцоне или руске романсе, то су поруке љубави и лепоте.

Свој двадесетогодишњи рад заокружује улогом Миће, за коју каже да ју је одувек прижељкивао, јер је најкомплекснија комична улога и прича: „Сматрам да ову причу не може да исприча свако, она мора да постане део певача и његове личности да би се постигао успех на сцени. За то је потребно време.“

Комична опера у три чина Еро с онога свијета је на репертоару сутра, 9. децембра на сцени „Јован Ђорђевић“ са почетком од 19.00 часова. Диригује Жељка Милановић, учествују Хор, Оркестар и Балет СНП-а.

Добро дошли.

Извор: лист „Позориште“, бр. 3/2023