У понедељак 15. и у среду, 17. маја, биће изведена опера „Чаробна фрула“ Волфганга Амадеуса Моцарта. Оба дана су по два извођења – у 14.00 и у 16.00 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“.

Овом разиграном музичком бајком, озвученом Моцартовим мелодијама безвремене лепоте, која је освојила гледаоце својом љупком непосредношћу, диригује Микица Јевтић, а учествују солисти: Бранислав Станков (Папагено), Лаура Павловић (Папагена), Марија Цвијић (Краљица ноћи), Наташа Тасић Кнежевић (Памина), Бранислав Цвијић (Тамино), Горан Крнета (Сарастро), Игор Ксионжик (Моностатос) и глумица Сања Микитишин у улози наратора.

У солистичким улогама учествују и чланови Хора – у улогама Три даме су Весна Варагић, Свјетлана Машић и Јасна Кастел, као Три виле наступају Јасна Миливојевић, Етел Кочи и Софија Станић и у улогама Три стражара су Марко Скенџић, Јован Пејић и Предраг Шепељ.

Солистичке улоге чланова Хора припремила је Весна Кесић Крсмановић.

Поглед кроз двоглед

„Чаробна фрула“ за децу је скраћена верзија чувене опере В. А. Моцарта, којој смо додали поднаслов „Поглед кроз двоглед“, са намером да свет опере и позоришта, на интерактиван, бајковито-забаван и едукативан начин, приближимо деци.

„Чаробна фрула“, као бајка која се пева, публици открива сукоб двају моћних царстава. Мушког, са строгим нормативима, којим влада моћни Сарастро, и женског, магичног, либералнијег, које је у власти Краљице ноћи. Како у сваком сукобу увек постоје најмање две стране приче, и наша представа има две верзије. Једну, „Поглед кроз женски двоглед“, где децу кроз причу води глумица и другу, „Поглед кроз мушки двоглед“, у којој их са ликовима и ситуацијама упознаје глумац. Желећи да деци откријемо позориште као место где се различита виђења и ставови сусрећу, сударају и бивају видљивији, остајемо верни бајци у којој упорност, храброст и љубав, на крају, побеђују. (…)

Бранислава Илић, драматург

Редитељ представе је Ксенија Крнајски, сценарио и драматургију урадила је Бранислава Илић, сценограф је Жељко Пишкорић, костимограф Сенка Раносављевић, а сценски покрет осмислила је Андреја Кулешевић.