Фото: С. Дорошки

Представа „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, биће одиграна 1. фебруара, на Дан Града Новог Сада и тим свечаним поводом улазница ће коштати 200 динара. Представа ће бити изведена на сцени „Јован Ђорђевић“ од 19 сати.

Драма „Тесла, изуметник”, као и роман Владимира Пиштала „Тесла – портрет међу маскама“ којим је инспирисана, није биографска реконструкција једног живота, већ прича која се успоставља као парадигма слике савременог света. У том свету се води вечита борба између оних који виде даље и дубље, који испод појавних облика наслућују моћне силе које желе да ослободе и оних других, чији се увид у снагу тих сила ограничава на потребу да их контролишу и надзиру.

У представи играју: Марко Марковић, Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Мина Павлица, Алиса Лацко, Вишња Обрадовић, Милан Ковачевић, Сања Ристић Крајнов, Александар Гајин, Пеђа Марјановић, Александра Плескоњић, Ивана Вукчевић, Тијана Милованов, Катарина Брадоњић, Миодраг Петровић, Драган Којић, Јован Живановић, Стефан Бероња, Невена Јанковић, Максим Корнатовски.

Сценограф је Миодраг Табачки, костимографкиња Сташа Јамушаков, док музику за представу компонује Александра Вребалов. Сценски покрет ради Иста Степанов. Драматург на представи је Александар Милосављевић.

Део представе прво је одигран 31. децембра испред моста Дуга, за Дочек 31. децембра, а премијерно је изведена 22. јануара на сцени „Пера Добриновић“.

Представа је рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.