Фото: С. Дорошки

„Кафка је вешто уочавао проблеме са којима се суочава обичан човек‬ у свакодневном животу и створио је један надреални свет који штима по надреалним правилима“ – овако редитељ Вељко Мићуновић почиње причу о својој новој представи „Кафка машин која је инспирисана делима и животом Франца Кафке. Публика ће је премијерно гледати 27. децембра. Адаптацију и драматизацију комада радила је Ката Ђармати.‬‬

Глумица Марија Меденица рекла је да је ова представа уметнички храбар искорак из већине репертоарских пракси српских позоришта те да ће представа „Кафка машин“ повести публику на интроспективно путовање.

„Асоцијативни начин мишљења током овог позоришног догађаја је оно на шта представа позива. За мене је ово излазак из сопствене глумачке зоне комфора и трагање за средствима која ми нису до сада била део арсенала. Свет ове представе је све оно над чиме се већина наших истомишљеника гнуша, али истовремено склања поглед јер нема решење које би могла да понуди. Зато је питање колективне одговорности веома важна окосница нашег заједницког промишљања Кафке и његовог света који је на неки начин „гвоздена песница у свиленим рукавицама”, рекла је Меденица.

Поред Марије Меденице, у представи играју и Аљоша Ђидић, Радоје Чупић, Драгиња Вогањац, Јована Мишковић, Душан Вукашиновић, Игор Грекса и Марко Савић.

Сценограф је Жељко Пишкорић, костимографкиња Марија Марковић Милојев, а музику за представу ради Ирена Поповић.

Реприза је заказана за 30. децембар.