У Српском народном позоришту одржана је данас, 7. октобра 2021. конференција за медије поводом најаве гостовања представе Макбет, у режији Алесандра Сере, у извођењу Sardegna Teatro / Compagnia TEATROPERSONA из Италије у СНП-у, у оквиру Шекспир фестивала и потписивања Протокола о сарадњи између Шекспир фестивала и Српског народног позоришта.

На конференцији су учествовали: Никита Миливојевић, директор и оснивач Шекспир фестивала, Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта.

Шекспиров Макбет у Сериној режији прожет је древним традицијама Сардиније, изведен на сардинском језику и, према елизабетанској традицији – у извођењу мушког глумачког ансамбла.

Према речима Никите Миливојевића ово својеврсно извођење Макбета захтевало је и технички и уметнички да буде одиграно на затвореној сцени, а не као што је уобичајено у Чортановцима, у вили „Станковић“, на отвореном. Сходно томе представа се изводи у суботу, 16. октобра 2021, на сцениЈован Ђорђевић“ у 20.00 часова.

Према плановима Шекспир фестивал би у будуће требало да се изводи у два термина – крајем јуна, односно почетком јула, као што је уобичајено, али и с почетка позоришне сезоне, највероватније током октобра.

Улазнице за представу Макбет су у продаји на Билетарници СНП-а, а на овом линку налази се списак свих продајних места TICKETS-a где се улазнице такође могу купити.

Обезбеђен је организован превоз за публику из Београда. Повратна карта се може купити на свим продајним местима Tickets-а по цени од 300 динара.

У оквиру потписаног Протокола о сарадњи између Шекспир фестивала и СНП-а, било је речи, не само о подршци коју Фестивал има од СНП-а, него је најављена и копродукција која треба да буде реализована следеће године, а у питању је Шекспирова трагедија Магбет коју ће режирати Никита Миливојевић.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић, истакла је да је Покрајина, као оснивач многих културних институција, незаобилазна подршка и Шекспир фестивалу, али и свим кулурним остварењима и сарадњама, будући да култура представља неисцрпну благотворну моћ друштва.

Покровитељи Шекспир фестивала су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, општина Инђија, Министарство културе и информисања, Град Нови Сад, Uniqa осигурање.

Партнери Шекспир фестивала су, осим Српског народног позоришта, Академија уметности Нови Сад, ArtFrakcija (Инђија), Европски покрет у Србији, Фондација Балканкулт, TradeUnique Инђија, Атеље вина „Шапат“ (Стари Сланкамен).