Фото: Срђан Дорошки

Прво премијерно извођење: петак, 14. маја, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00 часова

Копродукција: СНП и Европа балет (Ст. Пелтен, Аустрија)

Иако је Мадам Батерфлај позната као оперско дело Ђакома Пучинија које не престаје да очарава љубитеље опере, као балет – жанровски је ново дело и настаје у заједничкој сарадњи пет држава: Аустрије, Немачке, Јапана, Шведске и Србије.

У основи ће бити не само Пучинијева музика, него ће избор музике чинити и оригинална јапанска музика.

Веома привлачна по чувеној и потресној причи о трагичној љубави младе Јапанке Ћо-Ћо-сан и поручника америчке морнарице Пинкертона, Мадам Батерфлај ће се радити у СНП-у као целовечерњи балет у два чина, као дело модерне естетике и неокласике које ће и просторно и културолошки повезати ауторски тим и балетске играче, јер се оваквом продукцијом очекује и репертоарски искорак за Балет СНП-а – гостовања ван матичне сцене.

Српско народно позориште и аустријска кућа Европа балет своју сарадњу почели су новембру 2019. године када је Европа балет гостовао у СНП-у са представом „Волфганг Амадеус“, рађеној у кореографији режији Рената Цанеле.

Пројекат су подржали Министарство културе и информисања Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, ЕУ – Јапан фест, Аустријски културни форум Београд, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Департман за уметност и културу покрајине Доње Аустрије и Град Санкт Пелтен.