Овогодишњи Фестивал „Нови Тврђава театар“, трећи по реду, траје од 10. до 16. јула у вили „Станковић“ у Чортановцима.

Приказаће се седам представа које су, према речима уметничке селекторке и директорке Фестивала Виде Огњеновић, разноврсног уметничког карактера, што је од изузетне важности не само за уметнике него и за публику.

Управник Српског народног позоришта, Александар Милосављевић, надовезавши се, подсетио је на неопходност постојања овакве врсте фестивала ради размене идеја и уношења конструктивног уметничког немира. Истакао је да је ово прилика да се јавност подсети на представе које се припремају да би се гледале, не само у просторима где се редовно изводе него и на отвореном фестивалском простору, какав пружа вила „Станковић“. То је место сусрета уметника, место где се комуницира са новом публиком, место на којем се одиграва чудновата уметност коју неки називају „чергарском“, путујућом.

Емир Хаџихафисбеговић, уметнички директор Камерног театра 55 из Сарајева, поздравио је идеју постојања и трајања позоришних фестивала, посебно у Новом Саду, „најпозоришнијем граду у региону“. Камерни театар 55 учествоваће 15. јула са представом „Наш разред“ по тексту савременог пољског књижевника Тадеуша Слободјанека у режији Дина Мустафића.

Новинарима се обратио и Немања Вуковић, портпарол Студентског културног центра НС, нагласивши задовољство што СКЦ НС и овом приликом подржава позоришну уметност и фестивалски живот Града.

Конференцији су присуствовали и Владимир Хоровиц, члан Савета Фестивала и представник агенције „Лауреат“ из Новог Сада и Маријана Шапић, административна директорка Фестивала.

Конференцију је водила Оливера Живковић, ПР менаџер Фестиала, која је напоменула да ће састав жирија бити накнадно објављен и подсетила да Фестивал додељује следеће награде: за најбољу мушку улогу, најбољу женску улогу, најбољу режију, најбољу представу и специјалну награду.

Овогодишњу донатор награда је Дору Босиок, академски сликар из Новог Сада.

На овогодишњем Фестивалу учествује и вишеструко награђивана представа Српског народног позоришта „Дух који хода (Прометејев пут)“ Дејана Дуковског у режији Александра Поповског, а изводи се у суботу 16. јула.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

10. јула „Прича о војнику“ БИТЕФ Театар, Београд; кореографија: Гај Вајцман, Рони Хавер

11. јула „Piaf marche“ Новосадско позориште / Újvidéki Színház Нови Сад, режија: Кинга Мезеи

12. јула „АРТ“ продукција Три за грош, по тексту Јасмине Резе, режија Милан Прљета

13. јула Дан Академије лепих уметности Београд
„Бити или не бити“ В. Шекспир, „Симпатија и антипатија“ (Женидба и удадба, итд) студенти у класи проф. Виде Огњеновић и проф. Божидара Ђуровића

14. јула „Јазавац у Керемпуху“ Позориште Керемпух Загреб, ауторски пројекат Оливера Фрљића

15. јула „Наш разред“ Камерни театар 55 Сарајево, текст: Тадеуш Слободјанек у режији Дина Мустафића

16. јула „Дух који хода (Прометејев пут)“ Српско народно позориште, Нови Сад, по тексту Дејана Дуковског у режији Александра Поповског

Конференција  за новинаре - Фестивал "Нови Тврђава театар"; фото: Срђан Ђурић
Конференција за новинаре – Фестивал „Нови Тврђава театар“; фото: Срђан Ђурић