СТЕВАН КАРАНАЦ

тенор, солиста Опере

Рођен 1986.године у Крагујевцу. Музичко образовање започиње на дувачком одсеку у музичкој школи „др Милоје Милојевић“, као хорниста, у класи професора Обрада Ивковића, а основну и средњу музичку школу на одсеку за соло певање завршава код професорке Лидије Јевремовић Софије. Основне и мастер академске студије завршава на Факултету музичке уметности у Београду, у класи редовног професора Николе Мијаиловића, код кога 2020.године уписује и докторске академске студије. Завршио је усавршавање у Оперском студију „Борислав Поповић“, Народног позоришта у Београду и усавршавао се на бројним мајсторским курсевима светски признатих уметника – певача, редитеља и диригената. Студент је мастер студија Позоришне режије на Академији умјетности у Бањој Луци, у класи професора Владана Ђурковића. Као композитор опере „Амор Мунди“, на либрето визуелне уметнице и либретисткиње Жужане Ардо, представљен је на Кингс колеџу у Лондону.

Током школовања награђиван је највишим наградама на бројним међународним такмичењима у Србији и Европи. Стипендиста је Фонда за младе таленте „Доситеја“, током школовања у Крагујеву, а потом и бројних интернационалних фестивала и удружења: „International Opera Center Zoran Todorović“, Опера и Театар Мадленианум, Београд, 2020, „Södertälje“, Српско удружење, Шведска, 2019, „Oper-Oder Spree“, Beeskow, Немачка, 2018, „Rossi fest“ 2018, Народно позориште у Београду, мастерклас Davida Gowlanda, (Royal Opera House, Covent Garden, Лондон, Велика Британија), Народно позориште у Београду, 2017, а посебно се издваја награда Факултета музичке уметности у Београду, фонд Јелена Михаиловић – најбољем студенту у академској години 2016/17.

Богату концертну активност бележи у Србији и инострнаству, уз значајне диригенте и ансамбле. Осим камерног репертоара изводи и кантате мисе и ораторијуме: Requiem – W.A. Mocart, War requiem – Benjamin Britten, Siehe, Finsternis bedecket das Erdre ich – Johann Heinrich Rolle, 9.simfonie – Ludvig van Beethoven, Symphony No.1 – Alexander Scriabin, Carmina burana – Carl Orff, Magnificat – J. S. Bach, Membra Jesu nostri – Dietrich Buxtehude, Dixit Dominus – G. F. Handel и друге. У својим оркестрацијама, аранжманима за оркестар и глас, премијерно у Србији изводи соло песме Франца Шуберта и Милоја Милојевића, на солистичком концерту на Великој сцени Задужбине Илије М. Коларца у Београду. Аранжмане и редукције ради за позоришта и признате ансамбле, солисте и композиторе у Србији. Каријеру посвећује оперском репертоару у Србији и иностранству – Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Македонија, Бугарска, Мађарска, Немачка, Швајцарска, Шпанија, Португал, Шведска, Италија, Јордан, где изводи преко 30 солистичких улога. Улогом Владимира Ленског дебитује маја 2014.године у адаптацији опере „Евгеније Оњегин“, Петра Иљича Чајковског, у Крагујевцу, а од октобра исте године започиње и каријеру у Народном позоришту у Београду. 2018. године дебитује на сцени Јован Ђорђевић, Српског народног позоришта у Новом Саду и наступа као гост у оперским продукцијама: Боеми, Риголето, Фауст, Трубадур, Аида, Владимир и Косара… као и на гала концертима Опере СНП-а.

Стални је члан Опере СНП-а од јула 2022.

Педагошки рад остварује у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу, где са ученицима бележи високе награде на такмичењима. На Факултету музичке уметности је од 2022. год. ангажован као модератор у настави на катедри за соло певање, а на Академији уметности „Слобомир П.“ универзитета од 2023.године као асистент на предмету Оперски студио.

Уметнички је директор Интернационалног такмичења Angel Voice Classic, оснивач Удружења уметника „АртНет“ и Удружења оперских уметника „Bell’Opera, као и камерних трија „Youkali“ и „Picanto“. Појављује се као члан жирија на бројним такмичењима у земљи и региону.

Оперски репертоар

Ђ. Верди: Rigoletto – Il duca di Mantova; La traviata – Alfredo Germont; Il trovatore – Manrico; Aida – Radamès; Nabucco – Ismaele
Ђ. Пучини: La bohème – Rodolfo; Tosca – Mario Cavaradossi; Gianni Schicchi – Rinuccio; Il tabarro – Luigi
Ж. Бизе: Carmen – Don José
Ш. Гуно: Faust – Faust
В. Белини: Norma – Polione
В.А.Моцарт – Die Zauberflöte – Tamino (на српском језику – оперска представа; на немачком језику – концертно извођење), Don Giovanni – Don Ottavio, Così fan tutte – Ferrando, La clemenza di Tito – Tito, Bastien und Bastienne – Bastijen (на српском језику)
Ј. Хајдн: Lo speziale – Mengone
Г. Доницети: Don Pasquale – Ernesto; Lucia di Lammermoor – Edgardo; L’elisir d’amore – Nemorino (на српском језику)
Ђ. Росини: Il barbiere di Siviglia – Il conte d’Almaviva (на српском језику); L’occasione fa il ladro – Conte Alberto; La cenerentola – Don Ramiro
П. И. Чајковски: Евгеније Оњегин – Владимир Ленски
С. Бинички: На уранку – Раде
С. Дивјаковић: Владимир и Косара – Владимир

Галерија

Награде

– Oper-Oder Spree, Beeskow, Немачка, 2018.
– Publikumspreis der Stadt Beeskow – награда публике града Беескоw за најбоље изођење немачког лиед-а (немачке соло песме)
– Grand Prix – награда уметничког руководства за најбољег кандидата на мајстоском курсу
*обе награде додељене једном кандидату први пут након 27 година
Лав Мирски, међународно пјевачко натјецање, Осијек, Хрватска, 2018.
– I награда у 5. категорији,
– Посебна награда лионс клуба Мурса,
– Лауреат натјецања,
– Посебна награда Хрватског народног казалишта у Осијеку и интенданта Божидара Шнајдера

Лазар Јовановић, 15. међународно такмичење соло певача, Београд, 2018.
– Лауреат такмичења,
– Специјална награда – солистички концерт са оркестром у Задужбини Илије М. Коларца
– I награда, солистичка оперска категорија,
– I награда, категорија оперски ансамбли, дует,
– I награда, категорија оперски ансамбли, квартет

Факултет музичке уметности у Београду, фонд Јелена Михаиловић
– Најбољем студенту у академској години 2016/17
Факултет музичке уметности у Београду, фонд Бисерка Цвејић
– Најбољем дипломираном студенту соло певања који показује изузетне вокалне и извођачке резултате у домену оперске литературе – за 2020. годину

Републичко такмичење музичких школа, Београд, 2013
– I награда

Никола Цвејић, међународно такмичење, Рума
– II награда – 16.такмичење, 2013
– III награда – 15.такмичење, 2012

Мита Топаловић, такмичење соло певача, Панчево
– I награда – 2012
– Лауреат такмичења – 2012
– I награда – 2011

Српска соло песма, такмичење соло певача, Младеновац
– I награда – 2012
– I награда – 2011
Фестивал соло песме, Аранђеловац, 2010
– I награда

Видео

Из медија

Овације на премијери опере „Владимир и Косара“
За Аиду продато 2.000 карата, опера под ведрим небом на тврђави 15. септембра
Мастер клас основе белканта у Неготину
Чувари културног наслеђа
Стеван Каранац, солиста опере „Владимир и Косара“: Наша историја је живописна и припада свим народима региона
Стеван Каранац, оперски певач: „Оголе” нас улоге у Моцартовим делима
ОВАЦИЈЕ НА ЈУБИЛЕЈУ ТРАВИЈАТЕ: Наступ за памћење светске звезде Жељка Лучића у БЕОГРАДУ и двоје младих солиста
Моћна Аида број 5!
Баханалије Гуноовог “Фауста”
СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 8. СЕЗОНЕ „ФМУ И ГВАРНЕРИУС НАГРАЂУЈУ“ – СТЕВАН КАРАНАЦ, тенор
Кантата „Кармина Бурана“ премијерно изведена у оквиру „Белеф“-а
Жељко Лучић гостовао у Вердијевој „Травијати“
Крагујевачки тенор Стеван Каранац: „ Крагујевачке улице су јединствене“