Ђузепе Верди

НАБУКО

Либрето: Темистокле Солера
Диригент: Александар Којић / Микица Јевтић / Зоран Јуранић, к.г.
Редитељ: Дејан Миладиновић
Сценограф: Милета Лесковац
Костимограф: Јасна Петровић Бадњаревић
Режијска обнова: Катарина Матеовић Тасић
Асистент редитеља: Катарина Матеовић Тасић
Диригент Хора: Весна Кесић Крсмановић

УЛОГЕ

Набуко, краљ Вавилона:
Драгутин Матић, к.г.

Исмаил, нећак јерусалимског краља:
Бранислав Цвијић / Александар Саша Петровић

Закарија, велики првосвештеник Јевреја:
Бранислав Јатић

Абигаила, робиња, усвојена кћерка Набука:
Свитлана Декар / Ивана Петровић Гашић, к.г.

Фенена, кћерка Набука:
Виолета Срећковић / Јелена Кончар

Велики свештеник:
Горан Крнета

Абдало, официр:
Игор Ксионжик

Ана, сестра Закарије:
Верица Пејић / Лаура Павловић

ХОР И ОРКЕСТАР СНП, СТАТИСТИ

Место догађања: Јерусалим и Вавилон, 578. године пре нове ере

Обрада текста за дисплеј: Иван Свирчевић
Концертмајстори: Владимир Ћуковић, Сергеј Шаповалов
Корепетитори: Данијела Ходоба Леш, Страхиња Ђокић
Суфлер: Александра Мајтан
Инспицијенти: Дејан Теодоровић, Тања Цвијић
Дизајн светла: Марко Радановић

Обнова: 18. октобра 2007. године
Премијера: 8. маја 1983. године

Представа траје два сата и тридесет минута, с две паузе.

Декор, костими и остала сценска опрема израђени у радионицама Српског народног позоришта.Први чин

Соломонов храм у Јерусалиму. Уплашени јеврејски народ моли се богу за спас, јер је у његову земљу продрла вавилонска војска под вођством краља Набука. Првосвештеник Закарија и свештеници левити умирују народ својом молитвом. Набукова кћерка Фенена пала је у руке Јевреја и Закарије се нада да ће тим залогом моћи да спречи Набука да поруши Соломонов храм. Стиже јеврејски војсковођа Исмаил и јавља да се Набукова војска приближава. Сви одлазе да бране град а првосвештеник Закарија поверава Фенену Исмаилу. Исмаил теши Фенену коју је заволео док је био изасланик на Набуковом двору где га је она спасла из тамнице и штитила од своје старије сестре Абигаиле која га је прогонила. Њихов разговор прекида њен долазак с групом вавилонских војника прерушених у Јевреје. Абигаила нуди Исмаилу и његовом народу спас ако пође с њом, али он то одбија. Набуко и његова војска победнички пристижу. Првосвештеник Закарија прети краљу Набуку да ће убити његову кћерку Фенену ако Набуко сруши храм, али га Исмаил спречава и ослобађа Фенену. Првосвештеник Закарија га проклиње а Вавилонци одводе Јевреје у ропство.

Храм бога Баала. Абигаила из старих пергамената сазнаје да је Набуков престо намењен Фенени а не њој, пошто је њена мајка ропкиња. Хоће да се освети Набуку, прети Фенени. Размишља о својој љубави према Исмаилу. Наилази велики свештеник и наговара је да обори Набука с власти и да заузме престо.

пауза

Други чин

Предворје краљевске палате у Вавилону. Закарија окупља левите, свештенике Соломоновог храма, на молитву. Фенена прелази у њихову веру. Наилази Исмаил и свештеници га осуђују као издајника. Војсковођа Абдало јавља Фенени да се Абигаила побунила и да долази с војском која верује да је Набуко пао у борби. Стижу велики свештеник и Абигаила која тражи од Фенене краљевску круну. Тада долази Набуко и, опијен снагом и славом, проглашава себе за бога. У том часу удари га муња и помрачи му се ум. Абигаила узима краљевску круну.

Дворана у краљевској палати у Вавилону. Абигаили се клањају свештеници и војска пошто је приграбила власт над Вавилоном. Велики свештеник тражи смрт за заробљене Јевреје и Фенену која је издала веру својих отаца. Абигаила својом лукавошћу добија печат на смртну пресуду од поремећеног Набука. До његове свести прекасно долази мисао да је тиме и своју ћерку осудио на смрт. Моли Абигаилу да је поштеди али она га баца у тамницу.

пауза

Трећи чин

На обалама Еуфрата. Заробљени Јевреји чезну за својом домовином. Певају чувену песму Полети, мисли, на крилима златним. Првосвештеник Закарија храбри их предсказањем о пропасти Вавилона и ослобођењу њихове земље, Јудеје.

Тамница. Набуко се буди узнемирен тешким сновима. Чује трубе које оглашавају погубљење заробљених Јевреја и његове кћерке Фенене. У очајању пада на колена и моли се јудејском богу, Јехови. Изненада му се враћају снага и свест. Војсковођа Абдало продире у тамницу и ослобађа Набука који жури да спасе Фенену и осуђене Јевреје.

Храм бога Баала. Уз звуке посмртног марша на трг долазе осуђени Јевреји. Међу њима су Закарије, Фенена и Исмаил. Велики свештеник и xелати припремају се за извршење казне. Фенена пева своју последњу молитву. У том часу стиже Набуко са својим верним ратницима. Кип вавилонског бога Баала се руши. Сви клекну и захваљују Јехови. Поражена Абгаила на самрти моли за опроштај. Закарија проглашава Набука за краља. Сви у томе виде божју вољу.