АЛЕКСАНДАР СТАНКОВ

УПРАВНИК


aleksandar-stankovРођен је 1976. године у Зрењанину. Основну и средњу музичку школу „Исидор Бајић“, одсек виола, завршио је у Новом Саду у класи професорке Радованке Павловић. Виолу је дипломирао 2004. године у класи проф. Душице Половине на Академији уметности у Новом Саду.

Професионалну каријеру музичара започиње 1997. године као хонорарни сарадник Оркестра Oпере Српског народног позоришта, а од 2000. године заснива радни однос у УЈ Опера Српског народног позоришта. Као стручни сарадник у настави на предмету гудачки квартет на Академији уметности у Новом Саду, радио је од 2011. до 2013. године.

Током година се развија као стални сарадник важнијих оркестара у земљи и региону обављајући послове виолисте тути или вођа групе виола: Новосадског камерног оркестра, Оркестра „Новосадски солисти“, Зрењанинском камерном оркестру, Оркестру за рану музику „New trinity baroque“, Гудачког квартета „Лира“, Фестивалског оркестра Котор Арта, Фестивалског оркестра НОМУС-а, Оркестра Румунске националне мањине у Србији, Војвођанског симфонијског оркестра, Симфонијског оркестра „Макрис“, затим, у Зрењанинској филхармонији, Бањалучкој филхармонији и осталим оркестрима.

Са наведеним ансамблима наступа у земљи и иностранству (Немачка, Словенија, Аустрија, Холандија, Италија, Мађарска, Tурска) под вођством угледних диригената и са еминентним солистима. Опробао се и као студијски музичар снимајући музику за филм Емира Кустурице „На млечном путу“, под вођством концермајстора Бриселског краљевског камерног оркестра Хачатура Алмазијана. Као члан гудачког квартета „Лира“ снимао је музику за албум „Times of day“ Бориса Ковача. Учествује на трибинама композитора, изводећи дела младих војвођанских композитора.

Tоком рада у оркестрима показао је организационе способности те је обављао послове секретара Оркестра Опере Српског народног позориша, али и Симфонијског оркестра „Макриc“ и Зрењанинске филхармоније. Радио као члан организационог тима Нове београдске опере приликом реализације опере Орландо Г. Ф. Хендла током 2015/16.

Вршилац је дужности директора УЈ Опера од 24. августа 2016, а од 1. фебруара 2016. је директор Опере, а од 19. јануара је управник Српског народног позоришта.

 
АЛЕКСАНДАР СТАНКОВ
УПРАВНИК

+ 381 21 528 894
uprava@snp.org.rs