МАРИЈА ЦВИЈИЋ

сопран, солисткиња Опере

Рођена у Новом Саду. Љубав према певању и музици стекла је још одмалена, када је била члан „Бајићевих славуја“. Ниже и средње музичко образовање стекла је у Музичкој школи „Исидор Бајић“, где је завршила два одсека: клавир и соло певање.

Добитница је неколико првих награда на републичким такмичењима из солфеђа, у Београду и Новом Саду. По завшетку Средње музичке школе, уписује основне студије соло певања на Академији уметности у Новом Саду, у класи мр проф. Вере Ковач Виткаи. Дипломира је 2009. године.

Током студија је учествовала на многим такмичењима за соло певаче, где је освојила више првих награда. Добитница је и стипендије за талентоване младе певаче „Меланија Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин“. До сада је одржала око двадесет солистичких концерата широм земље.

Од 2013. године је стални члан Српског народног позоришта. Као солиста СНП-а наступала је у улогама: А. Лорцинг: Луиза (Проба за оперу), Ј. Готовац: Пастирче (Еро с онога свијета), Д. Чимароза: Каролина (Тајни брак), Д. Деспић: Ержа (Поп Ћира и поп Спира). Посебно се истиче улога Краљице ноћи у Моцартовој Чаробној фрули и Соло сопран у кантати Кармина бурана К. Орфа.

Стални је члан Удружења уметника „Visoko C“, где је стекла је велико сценско искуство, играјући преко четири стотине представа „опере зa децу“ широм Србије и у иностранству.

Оперски репертоар

Ђ. Верди: Риголето – Ђилда, Риголетова ћерка
В. А. Моцарт: Чаробна фрула – Краљица ноћи, Прва дама; Бастијен и Бастијена – Бастијена
К. Орф: Кармина бурана – Соло сопран
Д. Чимароза: Тајни брак – Каролина
Д. Деспић: Поп Ћира и поп Спира – Ержа
А. Лорцинг: Проба за оперу – Лујза
Ј. Готовац: Еро с оног свијета – Пастирче
П. Крстић: Снежана – Снежана
А. Бахун: Баш-Челик – Мила
Ж. Бизе: Кармен – Фраскита, Карменина другарица
И. Калман: Кнегиња чардаша – Контеса Анастазија Егенберг (Стази)
Ђ. Пучини: Боеми – Мизета

 

Галерија

 

Видео