Објављено:
1278
прегледа

IN MEMORIAM: Зденка Николић (1922 – 2014)

У Новом Саду је 26. децембра 2014. у 93. години преминула примадона новосадске опере Зденка Николић.

НИКОЛИЋ Зденка – оперска певачица, сопран (Костањевац, код Загреба, 4. IV 1922 – Футог, 29. XII 2014).

После завршена 4 разреда гимназије у Београду, студирала је музику (соло певање и клавир) у Музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду у класи О. Молчанове, у Оперском студију те школе којим је руководио Е. Марјашец и, најзад, код Божене Дубске. У Српском народном позоришту ангажована је као солисткиња 1. IV 1946. и у њему остварила целу своју певачку каријеру. Дебитовала је 25. VIII 1946. у насловној улози Ервеове оперете Мамзел Нитуш. У пензију се повукла 31. VIII 1974. Често је наступала и на концертима и снимала за Радио Нови Сад и Радио Београд. Гостовала је у Београду, Скопљу, Осијеку и многим другим местима у земљи, а такође у Клужу (Румунија) и у Варни (Бугарска). Одликована је Орденом рада са златним венцем (1961). Добитник је Октобарске награде Новог Сада у два маха (1963. за улогу Орфове Мудре девојке и 1974. „за дугогодишњи предан уметнички рад и висока музичко-сценска остварења“), Златне медаље „Јован Ђорђевић“ (1973) и других признања.

Складне сценске појаве, изванредно музикална, гласа пријатног, гипког, технички добро постављеног, даровита глумица неусиљених, особено присних изражајних средстава, уз то студиозна, узорно одана позиву, у хармоничном споју ових особина остварила преко 40 улога у фаху лирског и колоратурног сопрана, разноврсних по карактеру и судбини, као и по певачким и глумачким захтевима. Пронела је сценом, увек као жива и занимљива људска бића, велик низ младих девојака и жена, враголастих, лукавих, раскалашних или нежно лирски настројених, али и оних које у различитом степену носе у себи тугу, несрећу и трагику.

Виолета Валери у Травијати, коју је певала више од 100 пута, најпознатија је њена улога и једна од неколико најбољих, улога која је остала узорна по финоћи, топлини и складности интерпретације. Са великим успехом наступала је и у оперети, испољивши и у том жанру изванредну лакоћу и грациозност. Кроз целокупну каријеру уживала је изузетне симпатије публике. Зденка Николић спада међу најистакнутије и најзаслужније солисте Опере СНП у послератном периоду.

УЛОГЕ: Виолета (Травијата), Ђилда (Риголето), Розина (Севиљски берберин), Сузана (Фигарова женидба), Церлина (Дон Жуан), Блонда (Отмица из сераја), Лучија (Лучија ди Ламермур), Норина (Дон Пасквале), Адина (Љубавни напитак), Еуридика (Орфеј), Лизета (Тајни брак), Маргарета (Фауст), Олимпија (Хофманове приче), Парасја (Сорочински сајам), Мими и Мизета (Боеми), Микаела (Кармен), Лучиета (Четири грубијана), Гретл (Чаробна виолина), Девојка (Мудра девојка), Ђула (Еро с онога свијета), Софија (Вертер), Церлина (Фра Дијаволо), Мачак (Мачак у чизмама), Дениза (Мамзел Нитуш), Маргита (Шева), Стази (Силва), Розалинда (Слепи миш), Ана Главари (Весела удовица), Флорами (Мала Флорами), Помпадур (Мадам Помпадур) и друге.

Подели