Објављено:
1068
прегледа

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА НАРОДНИМ ПОЗОРИШТЕМ У БЕОГРАДУ

Поводом Протокола о сарадњи које је Народно позориштe у Београду недавно потписало са Српским народним позориштем из Новог Сада у уторак 25. новембра у Музеју Националног театра одржана је конференција за новинаре.

Вршилац дужности управника Народног позоришта у Београду Дејан Савић подсетио је да та институција има, како је рекао, вековну сарадњу са СНП-ом и нагласио да би волео да она у неком будућем периоду буде још „активнија и атрактивнија“.

Према његовом мишљењу, потпуно је природно да те две значајне културне институције сарађују с обзиром на то да имају потпуно исту уметничку и организациону структуру.
Савић је напоменуо да ће у оквиру Протокола о сарадњи, који подразумева размену представа, СНП гостовати 28. новембра на Великој сцени са драмом Едена фон Хорвата ПРИЧЕ ИЗ БЕЧКЕ ШУМЕ у режији Иве Милошевић, док ће Народно позориште узврати гостовање 8. децембра са Брехтовим комадом МАЈКА ХРАБРОСТ И ЊЕНА ДЕЦА у инсценацији Ане Томовић.
Он је најавио да ће ускоро бити размотрена и могућност да два театра у копродукцији ураде комичну оперу Дејана Деспића „Попо Ћира и поп Спира“ која би се касније, како је истакао, можда изводила и у Сава центру.

Управник СНП-а Александар Милосављевић рекао је да му је веома драго „што је дошло време да сарадња између два театра, после неколико година осеке, буде конкретизована“.
Он је подсетио да се поменути Споразум о сарадњи, пре свега, односи на драмске представе.
– Оне могу да „стану“ на сцену Народног позоришта, а што се тиче опере и балета, ту смо ближи Сава центру управо због габарита сцене – казао је Милосављевић.
– Наравно, да треба да планирамо још један корак напред, а то је оно због чега ми као институције и постојимо; да правимо представе, да радимо копродукције и усагласимо репертоаре – додао је Милосављевић.
Сарадња СНП са НП отпочела је прошлог месеца гостовањем комедије ГОСПОЂА МИНИСТАРКА у Народном позоришту у оквиру ревије представа „Нушићу у част“.

На конференцији су говорили директор Сава центра Драган Гргуревић, помоћник директора сектора за културну делатност Сава центра Вук Жугић, директор Драме СНП-а Александар Гајин, шеф сектора маркетинга НП-а Љиљана Лазић Михаиловић и в.д. директора Драме Народног позоришта Жељко Хубач.
Он је оценио да Споразум са СНП-ом представља „темељ који ће нам омогућити да уз неко паметно планирање дођемо до нечега што је један од битних циљева, а то је копродукција на нивоу Драме“ и додао да је реално очекивати, с обзиром да је за ову сезону већ урађен репертоар, да то буде током 2016. године.
М.Б.

Подели