Објављено:
1619
прегледа

IN MEMORIAM: СЛАВОЉУБ КОЦИЋ

Славољуб Коцић (Београд, 1949 – Нови Сад, 2014), тенор, првак Опере Српског народног позоришта у пензији, преминуо је у Новом Саду у среду, 12. новембра, у 66. години.

Комеморација ће бити одржана у Српском народном позоришту, у понедењак 17. новембра у 11.00 сати, на сцени „Јован Ђорђевић“. Сахрана је на Градском гробљу у Новом Саду у 13.30.

У Београду је завршио Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у класи проф. Радмиле Тирнанић, затим Музичку академију у класи проф. Звонимира Крнетића. Од 1973. до 1984. био је солиста уметничког ансамбла ЈНА. У исто време наступао је и у представама Београдске опере и Позоришта на Теразијама, као носилац главних тенорских улога. На оперској сцени Српског народног позоришта у Новом Саду дебитовао је 1983/84. улогом Тамина у опери Чаробна фрула В. А. Моцарта. Од 1984, до одласка у пензију 2008, био је стални члан Опере СНП-а. Гостовао је у свим оперским кућама некадашње Југославије и у земљама у окружењу. Упоредо се бавио и концертном активношћу, снимао је за радио и телевизију.

Добитник је више награда и признања: дипломе финалисте на конкурсу „Марија дел Монака“  у Италији, II награде на такмичењу југословенских уметника у Загребу (1978), I награде на такмичењу младих оперских нада у Скопљу (1979), награде Музичке академије из фонда “Данице Мастиловић“ за најбољег студента соло-певања (1980); Годишње награде СНП-а за улоге у операма Мадам Батерфлај (1989), Покондирена тиква (1993), Сутон (1994), Мајска ноћ (1995).

Године 1996. додељено му је највише признање СНП-а Златна медаља „Јован Ђорђевић“.

Током каријере певао је све велике тенорске улоге, био је носилац комплетног лирског и младодрамског репертоара СНП-а: Севиљски берберин (Алмавива), Чаробна фрула (Тамино), Дон Жуан (Дон Отавио), Кнез Игор (Владимир), Љубавни напитак (Неморино), Евгеније Оњегин (Ленски), Травијата (Алфред), Трубадур (Манрико), Набуко (Исмаил), Риголето (Војвода), Дон Карлос (Дон Карлос), Лучија од Ламермура (Едгардо), Јоланта (Водемон), Мајска ноћ (Левко), Продана невеста (Јањик), Боеми (Родолфо), Мадам Батерфлај (Пинкертон), Тоска (Каварадоси), Норма (Полионе), Кавалерија рустикана (Туриду), Фауст (Фауст), Кармен (Дон Хосе), Вертер (Вертер), Гилгамеш (Енкиду), Покондирена тиква (Васа), Сутон (Капетан Лујо), Еро с онога свијета (Мићо), Магбет (Магбет), Моцарт и Салијери (Моцарт), Пикова дама (Чекалински), улоге у оперетама и др.

Подели