Објављено:
862
прегледа

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ СПЕКТАКЛ BEYOND ZERO „1914… И ДАЉЕ“ У ИЗВОЂЕЊУ КРОНОС КВАРТЕТА У СНП-у

Дело за квартет с филмом „1914… и даље“ настало је поводом обележавања 100 година од почетка Великог рата, а резултат је сарадње између славног Кронос квартета, наше цењене композиторке Александре Вребалов и чувеног редитеља Била Морисона.

После премијера на Берклију и на Единбуршком фестивалу, а потом и у Ротердаму, које су пратиле одличне критике, Квартет „Кронос“ долази у Србију у Нови Сад и у Београд.

Петак, 7. новембар у 21.00, сцена Joвaн Ђoрђeвић

KRONOS QUARTET
BEYOND ZERO „1914…и даље“ – дело за квартет с филмом

Александра Вребалов, композитор
Бил Морисон (Bill Morrison), аутор филма

Покровитељ концерта: Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање

Мултимедијални концерт „1914… и даље“ има два дела. Први се састоји од избора композиција аутора који су живели и стварали у периоду Великог рата, попут Рахмањинова, Равела, Стравинског и Веберна. Други део садржи комад Александре Вребалов писан за Кронос квартет и праћен је филмом сачињеним од снимака, које савремена публика никада није видела, а који је режирао чувени редитељ Бил Морисон. Цео програм траје 85 минута и изводи се без паузе. По много чему посебан пројекат – „1914… и даље“ окупио је врхунске светске уметнике садашњице и по својој вредности се може сврстати у уметнички догађај сезоне!


Кронос квартет, добитник Награде Греми, један је од најпрослављенијих и најутицајнијих светских ансамбала који је одржао на хиљаде концерата у читавом свету, објавио више од 50 снимака и сарађивао с бројним светским – најинтригантнијим и најзапаженијим композиторима и извођачима. Нашој угледној композиторки Александри Вребалов, која од 1995. године живи у Сједињеним Америчким Државама, ово је 10 комад написан за Кронос квартет. Поред чувеног квартета, њена дела су изводили и Дејвид Кракауер, ETHEL, Хорхе Кабајеро, Опера Српског народног позоришта и Београдска филхармонија, а наручивали су Карнеги хол, Кронос квартет, Плесно позориште Душан Тинек, Америчко удружење композитора (ASCAP), Бруклинска музичка академија (Brooklyn Academy of Music), Фондација „Барлоу“, Центар „Кларис Смит“ и Меркин хол. За редитеља Била Морисона медији широм света кажу да је „један од најхрабријих америчких филмских стваралаца.” Филмови Била Морисона често у себи садрже ретку комбинацију архивског материјала и савремене музике. Сарађује с бројним савременим композиторима – Филипом Гласом, Стивом Рајхом, Џоном Адамсом и нашом композиторком.

Продаја улазница од 7. октобра на благајни Српског народног позоришта (тел.021/520-091).
Цена улазнице: 1.000 динара

kronos kvartet
www.muzickaomladina.org

Подели