Литвански национални драмски театар, Вилњус, Литванија

Тадеуш Слободјанек: НАШ РАЗРЕД
Режија: Јана Рос

22. септембар у 19.00, сцена „Јован Ђорђевић“

Представа је настала по познатом тексту пољског аутора Тадеуша Слободјанекa НАШ РАЗРЕД. Редитељка Јана Рос добила је за ову режију престижну Награду за најбољу редитељку Литваније прошле године.

Представа ставља акценат на болно питање литванског антисемитизма у новијој историји. Шокантна прича о компликованим пољско-јеврејским односима у XX веку, о природи колективне кривице, о испитивању релативности историјске истине. Европска театарска конвенција је 2010. године ову драму уврстила међу најбоље савремене европске драме.


Per.Art Нови Сад, ТкХ (Теорија која хода) Београд и СНП, Нови Сад
COMМUNITAS NA ISPITU (епизода Нови Сад)
Аутори: Ана Вујановић и Саша Асентић
(нове позоришне тенденције)

23. септембар у 20.00, сцена „Јован Ђорђевић“

Communitas на испиту је хибридни јавни догађај, нешто између позоришне представе, кореографије, друштвене игре и хепенинга. Изводи се у позоришту и реафирмише његову улогу у симболизацији друштвеног. Међутим, сцена овде постаје место у јавном простору где грађани расправљају о битним друштвеним питањима и промишљају могућу будућност друштва кроз фикционалне ситуације. Извођење се заснива на принципима друштвених игара, и подразумева учешће публике. С обзиром да зависи од учешћа публике, свако извођење је јединствен догађај (епизода).