Објављено:
1095
прегледа

ФОРУМ ЗА НОВИ ПЛЕС И ПРОШИРЕНА СЦЕНА

Фото: М. Ползовић

У организацији Форума за нови плес Балета Српског народног позоришта и Удружења балетских уметника Војводине, пројекат Интернационални плесни форум 2014. који се одржава током ове године представиће и учесницима омогућити рад са најзначајнијим актерима независне извођачке сцене, уметницима који су из различитих разлога напустили овдашњи културни и професионални контекст.

Пројекат је резулат сарадње Форума за нови плес и Пер.Арт организације, која је 2012. покренула пројекат Проширена сцена са циљем да се изгради платформа која ће омогућити сталну отворену комуникацију између оних који су отишли и њихових нових професионалних средина и оних који и даље живе и раде у Србији.

Предавања и радионице савременог плеса оджаваће се у Српском народном позоришту и Музеју савремене уметности Војводине.

У јуну је Далија Аћин Теландер (Шведска/Србија) представила свој рад и пројекат Генератор – сарадничку плесну платформу за развој дечијег плесног театра на Балкану, а одржана је и плесна радионица Дуње Јоцић (Холандија/Србија).

У септембру ће радионице савременог плеса водити Милена Угрен (Кипар/Србија), од 8. до 10. септембра, затим Драгана Алфиревић (Словенија/Србија), од  10. до 14. септембра и Драгана Булут (Немачка/Србија), од 15. до 18. септембра.

У оквиру пројекта публика ће 12. септембра моћи да види представу и видео инсталацију MANLIKE Милене Угрен, а 13. септембра представу POP IT UP Драгане Булут , у продукцији Форума за Нови плес Српског народног позоришта и Студентског културног центра Новог Сада.

Интернационални плесни форум 2014. нуди учесницима могућност да се информишу о актуелним извођачким праксама, о радним процедурама и искуствима аутора из Србије који делују на европској савременој извођачкој сцени, као и да уче различите плесне технике и моделе свакодневног тренинга плесача. Пројекат има за циљ и развијање креативних потенцијала учесника и унапређивање њихових извођачких квалитета, као и отварање простора за повезивање и умрежавање домаћих актера и институција са потенцијалним партнерским организацијама у Европи.

Програм је намењен професионалним играчима, ученицима средњих балетских школа Новог Сада, Београда и Панчева, студентима Академије уметности у Новом Саду, као и плесачима који немају формално образовање.

Водитељи радионица и предавачи: Ана Вујановић (Немачка/Србија), Саша Асентић (Немачка/Србија),  Бојана Младеновић (Холандија/Србија),  Далија Аћин Теландер (Шведска/Србија), Милена Угрен (Кипар/Србија),  Драгана Алфиревић (Словенија/Србија), Драгана Булут (Немачка/Србија),  Дуња Јоцић (Холандија/Србија).

Партнери пројекта су: Српско народно позориште, Пер.Арт и пројекат Проширена сцена и Музеј савремене уметности Војводине.

Уметнички руководилац пројекта је Оливера Ковачевић Црњански.

Најава програма пројекта Генератор

Подели