На управо одржаној конференцији за новинаре, Миодраг Милановић и Памела Киш најавили су РУСКО ВЕЧЕ Камерног музичког друштва, које ће бити премијерно изведено у четвртак, 19. јуна у 20.30 на Камерној сцени Српског народног позоришта.

Након три оперске једночинке: Лепа Галатеа, Пробе за оперу и Абу Хасан, Камерно музичко друштво започело је пројекат МАЊЕ ЈЕ ВИШЕ са идејом да публици прикаже 2-3 повезана дела обједињена драматрушком целином и заснована на добром тексту и значајним композиторима.

Први део пројекта сачињавала је представа Инох Арден (Рихард Штраус/Ј. Ј. Змај), други Мелодрамски триптих (Кокто/Пуленк), а трећи је предстојеће Руско вече.

Руско вече замишљено је из два дела: први обухвата две песме у прози за рецитатора и клавир: Како су лепе, како су свеже беле руже и Нимфе Ивана Тургењева на музику Антона Аренског. Аренски, иначе ученик Чајковског и професор Рахмањинова, ове песме је обрадио на музички начин. Дело је написано плански, рецитатор и клавир изводе деонице наизменично и заједно, а Миодраг Милановић је песме превео односно препевао према нотама, у складу са тежњом Камерног музичког друштва да указује на музичке вредности које нису општепознате и које су код нас углавном занемарене. У другом делу Руске вечери биће изведена моноопера Очекивање, на текст Рождественског, једног од најпопуларнијих руских песника у периоду после II светског рата. Поднаслов моноопере је монолог жене будући да је дело посвећено свим женама послератног периода, које су, након милионских жртава, биле у огромној већини. Једини извођач је сопран (Памела Киш), интелектуалка, образована, лепа, интелигентна жена без породице, која долази на састанак са мушкарцем пола сата раније и исповеда се, испољавајући најразличитије емоције. Ова дивна поезија нашла је одраз у музици Таривердијева, чувеног руског филмског композитора, који је, између осталог, написао и четири опере. Дело је вокално-технички изузетно сложено и интерпретативно веома захтевно, обилује текстом, скоковима, прелазиним тоновима, чије нијансе дочарава музички квартет различитим бојама својих инструмената.

Претпремијера Руске вечери с великим успехом је изведена у библиотеци “Бранислав Нушић” у Новом Кнежевцу, а пројекат је подржао Покрајински секретаријат за културу.

Улазнице по цени од 250 динара могу се купити на благајни Српског народног позоришта, а сав приход намењен је у хуманитарне сврхе за пострадале у поплавама.