Објављено:
864
прегледа

Пројекција арт–документарног филма „Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не?”

Културни центар Војводине „Милош Црњански"

У Српском народном позоришту, у понедељак, 5. јуна 2023. године, на сцени „Пера Добриновић”, у 19.30, биће приказана пројекција арт–документарног филма Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не?, у продукцији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, „Рамонда” продукцијске куће из Београда и Фондације „Fashion Company” из Београда, о великом српском сликару Сави Шумановићу, у режији проф. Драгана Драгољуба Елчића.

Филм је победио на десет филмских фестивала у Азији и завредио још петнаест награда у Европи и свету, у категорији документарног кратког филма, од којих су три припале продуценту.

Директор КЦ Војводина „Милош Црњански” Ненад Шапоња, истакао је да је „аутентична вредност овог филма и чињеница да је ауторски тим снимио, први пут, сва оригинална дела Саве Шумановића у Паризу, Загребу, Винковцима, Шиду, Панчеву и Новом Саду, а ради се о више од 400 најзначајнијих уметничких дела овог уметника која се налазе у галеријама Србије, Француске, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине. Управо то што су снимљена дела оригинална, ово филмско остварење чини јединствени материјал о уметничком стваралаштву Саве Шумановића, који до сада нико није снимио у овом облику (…) “.

Подели