Фото: Ђорђе Радивојевић

Тачно у 20 сати Новим Садом одјекнула је „Фортуна“, песма која чини окосницу монументалног дела Карла Орфа „Кармина Бурана“, у извођењу четири стотине музичара. Више од десет хиљада Новосађана, са великим узбуђењем, пратило је овај спектакл на платоу Српског народног позоришта, поздрављајући тако уметност, али и Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта, као и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Маестро Александар Којић истакао је вишеструки значај великог окупљања на Позоришном тргу јер је после пандемије, ово прво извођење на отвореном.
„Извели смо једно од најпознатијих дела класичне музике, једну композицију која врло директрно комуницира са публиком. Ово је композиција која погађа у срж, оба оркестра су је изводила више пута и сада смо се сјединили и удружили наша знања, вољу и енергију“, истакао је Којић, док је солиста Васа Стајкић додао:
„Волим да видим публику која није редовна у позоришту, која застане и покаже своје интересовање и ово је добар начин да се приђе тој публици која не долази тако често у позориште. Волим сваки такав изазов“, рекао је Стајкић.

Мајор Никола Живковић, начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ истиче да овај ансамбл увек са великим задовољством наступа у Новом Саду.

„Са великим задовољством смо прихватили позив СНП-а да заједно изведемо „Кармину Бурану“. Симболично смо вечерас направили вишеструку интеракцију, како са публиком тако и ми међусобно, ансамбли. Са СНП-ом смо у договорима да направимо један дугорочни споразум, тако да се надам, да ћемо чешће гостовати у Новом Саду, али и у другим градовима и да ћемо заједничким снагама изводити велика дела“, рекао је Живковић.

Када је реч о великим плановима СНП-а, управник СНП-а Александар Станков рекао је да као пример добре праксе, у последње две године, излазак из сале СНП-а се показао као изузетно добар и благородан за публику.

„Ово је период када се реализују неки раније договорени пројекти. Вечерас са готово 400 уметника новосадској публици поклонићемо једно велико уметничко дело. Следеће Опера припрема Бизеову „Кармен“, а Драма припрема „Мефиста“, тако да СНП настоји да ове године буде лидер, управо у години када је Нови Сад Европска престоница културе“, истиче Станков.

„Кармину Бурану“ Карла Орфа, ускоро ће имати прилику да слуша и београдска публика.