Фото: В. Величковић

Представа „Демократија“ Јосифа Бродског, у режији Вељка Мићуновића затворила је синоћ први део другог издања мини фестивала „Наши дани“ у Српском народном позоришту. Публика је громогласним аплаузом поздравила ансамбл Београдског драмског позоришта, те се управо показала важност оваквих гостовања и размене уметника.

Управо је то истакао и директор БДП-а Југ Радивојевић који каже да је од суштинске важности за развој наших театара та врста сагледавања, препознавања, и унапређења онога чиме се бавите.

„Једино кад имате увид у оно што се око вас дешава, можете бити још бољи и то је један сегмент. Онај други јесте и дружење и размена искуства и трећи подједнако важан је да се публици у својим градовима, прикажу театри са својим најбољим представама и да обогате позоришни и културни живот градова у којима се гостује, тако да показује се ево већ другу годину за редом, оправданост ове идеје и на нашу заједничку велику радост радимо даље“, рекао је Радивојевић.

Глумица БДП-а Тамара Алексић која у представи „Демократија“ тумачи улогу Матилде истакла је да је највећи квалитет представе и оно што публика носи са ове представе, јесте заједништво између људи на сцени и људи у публици.

„Сугурна сам да је публика понела цело искуство тог ролеркостера кроз који су ишли јер су Вељко Мићуновић и Слоба Обрадовић успели за овај комад Бродског, за који је сам писац рекао да није позоришни комад, да направе у позоришу. Мислим да је диван квалитет ове представе што није само – указујемо вам на неки проблем, злоупотребу које смо сви свесни – него хајде да заједно учествујемо у томе”, истакла је Алексић.

Прва представа другог издања мини фестивала „Наши дани“ 15. маја била је „Заљубљени Шекспир” Ане Томовић, док је друго вече публика гледала „Цемент Београд”.

Мини фестивал „Наши дани“ наставиће се почетком октобра у Београдском драмском позоришту када ће Српско народно позориште београдској публици представити своје наслове.