Фото: Д. Удовичић

Милош Биковић и „Баал“ Бертолда Брехта, у режији цењеног и вишенаграђиваног словеначког редитеља Дијега де Бреа, 28. априла гостују и пред новосадском публиком на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта.

„Баал“ је први Брехтов целовечерњи комад, написао га је као двадесетогодишњак, на самом крају Великог рата, и у њему се назиру елементи драматуршких техника његовог „епског театра“. Једна од најпопуларнијих представа Београдског драмског позоришта своју премијеру имала је у априлу прошле године, те је тада редитељ Дијего де Бреа истакао да овај текст данас још више функционише него када га је млади Брехт писао у психози Првог светског рата.

„Он отвара ужасно тешка питања око тога да капитализам и срећа некако не иду заједно. Шта ми уствари чинимо да (не)постигнемо смисао? Зашто не изађе из нас? Зашто смо толико дезоријентисани? Зашто је ово небо изнад нас празно и необећавајуће, а доле, ту где јесмо, је неподношљиво?“, рекао је тада де Бреа.

Поред једног од тренутно најпопуларнијих глумаца Милоша Биковића, у представи играју и Вања Ненадић, Дуња Стојановић, Иван Заблаћански, Јана Милосављевић, Марија Пикић, Милош Петровић Тројпец, Милан Чучиловић, Милан Зарић, Стефан Радоњић, Миодраг Радоњић.

Сви заинтересовани, улазнице могу пронаћи на благајни СНП-а.

Мини фестивал „Наши дани“ поново у мају

Ово гостовање Београдског драмског позоришта уједно је и наговештај месеца маја који ће бити у знаку другог издања мини фестивала „Наши дани“. Током неколико четири фестивалска дана, новосадска публика моћи ће да погледа четири представе БДП-а, али и да присуствује разговорима са глумцима.
Од 16. до 18. маја гледаћемо „Заљубљени Шекспир“ редитељке Ане Томовић, „Цемент Београд“ у режији Себастијана Хорвата, док ће последњег дана фестивала, 18. маја бити одиграна представа „Демократија“ Вељка Мићуновића.

Директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић, каже да је ово прави пример одличне сарадње остварене са Београдским драмским позориштем, те да она засигурно постаје традиционална.

„За Драму СНП-а, једна од најважнијих сарадњи које смо успоставили, је управо ова са БДП-ом која је резултирала једним врло успешним фестивалом у прошлој години. Успешне у смислу посећености, квалитета представа, и фестивала који је показао да и у тешким условима, може да опстане. Поново имамо врло квалитетне представе БДП-а код нас нас сцени, а верујем да ће И београдска публика једнако топло прихватити оно што ми тамо покажемо”, додаје ФИлиповић.

Како се сарадња наставља, Српско народно позориште ће у новембру 2022. године поново гостовати у Београдском драмском позоришту.