Објављено:
1351
прегледа

У славу позоришта – „Лутка са кревета број 21“

Текст писан пре скоро пет деценија, мајсторски рукопис Ђорђа Лебовића, „Лутка са кревета број 21“, у режији Слободана Бранковића, синоћ (25. марта) је премијерно изведен на Камерној сцени Српског народног позоришта.

Причу о Вилми, бившој логорашици „Куће лутака“, њеном животу, изборима и дилеми да ли проговорити о злочину или не, на сцени су оживели Јасмина Вечански Кујунџић, Бранислав Јерковић, Југослав Крајнов и Марко Марковић и учинили да представу „на прву“ заволи до сржи.

Како истиче редитељ Слободан Бранковић циљ му је био да публика са представе размишља о својој функцији у друштву, о томе колило је битно определити се по неким важним друштвеним питањима.

„Презадобољам како је премијера прошла. Сви смо под утисцима, глумци су доследно, инспиративно играли и заслужено добили стајаће овације. Са нестрпљењем чекам следеће играње“, рекао је Бранковић.

Представу „Лутка са кревета 21“ Српско народно позориште на свој репертоар, поставило је у  копродукцији са Културним центром Панчева, продукцијском кућом „Бео Арт“ и Савезом драмских уметника Војводине, те је овим поводом уметнички директор „Бео Арта“ Борис Мишковић рекао да се читава креативна екипа пројекта, са радошћу ухватила у коштац са фантастичним Лебовићевим текстом, кога је адаптирала Ана Ђорђевић, чиме су се, недвосмислено, сврстали у ред оних којима је до позоришта, итекако, стало.

„Наша представа јесте позориште. Право. Поштено. Искрено. Које пропитује, подсјећа, упозорава.  Позориште какво треба да буде. Вјерујем да смо урадили нешто значајно за ово друштво, а то, одмах, чини да се човјек осјећа добро. Надајмо се, да ће се, после сваког извођења представе, тако осјећати и наша публика, да све протекне у славу позоришта“, подцртао је Мишковић.

Ова представа, како истиче редитељ, посвећена је свим оним жртавама сексуалног насиља које су смогле храбрости да изађу и јавно „упере прстом директно у лице зла” али оним које још ћуте, јер ова представа приказује сав пакао који једна жртва пролази када реши да проговори.

„Позориште у великој мери треба да буде платформа на којој ћемо отварати и теме о којима се у друштву невољно говори. Такође је важно да се чује глас оних којима је он одузет. Верујем да са овом, али и многим другим представама репертоару, то и радимо“, објашњава директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић.

Драматуршкиња представе је Николина Ђукановић, а сценографкиња и костимографкиња Миња Пољак.

Подели