Фото: П. Кујунџић

Савремена домаћа драма „Лутка са кревета 21“ храбро отвара теме о којима се чак и данас слабо и стидљиво говори. Драма Ђорђа Лебовића постала је готово архетипски модел трагедије недоказивог злочина и, што је важније, отворила је посебан проблем трагедије жене у логору.

Прича о Вилми, бившој логорашици „Куће лутака“, њеном животу, изборима и дилеми да ли проговорити о злочину или не, премијерно ће бити на Камерној сцени Српског народног позоришта 25. марта.

„Прича је толико актуелна да неће веровати да је текст писан пре више од педесет година“, почиње редитељ Слободан Бранковић и додаје да је ово текст који враћа „глас“ женама „Мислим да „женски глас“ напокон постаје важна тема нашег друштва и између осталог ова представа и јесте посвета томе и пуна подршка да се тај глас чује.“

Када је, после десет година, ухваћен главнокомандујући логора, који је са новим идентитетом постао угледни немачки адвокат, „Лутка“ и друге њене преживеле сапатнице позване су да сведоче против њега, а једина која је пристала, пуна незацељених душевних и физичких рана, била је она! Бивши есесовац и командант логора безочно ступа с њом у контакт – долази јој у кућу, спретно увлачи у расправу о будућем суђењу и поставља правне замке за њену одлуку о сведочењу

„Ово је други текст Ђорђа Лебовића који ми постављамо на сцену. Након Небеског одреда, позорница је отворена и Лутки са кревета 21. И, управо је ово правац у ком желимо да идемо. Позориште у великој мери треба да буде платформа на којој ћемо отварати и теме о којима се у друштву невољно говори. Такође је важно да се чује глас оних којима је он одузет. Верујем да са овом, али и многим другим представама репертоару, то и радимо“, објашњава директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић.

Представу „Лутка са кревета 21“ коју Српско народно позориште ради у копродукцији са Културним центром Панчева, БЕО Артом и Савезом драмских уметника Војводине, режира Слободан Бранковић, адаптацију потписује Ана Ђорђевић, драматуршкиња је Николина Ђукановић, а сценографкиња и костимографкиња Миња Пољак. У представи играју Јасмина Вечански Кујунџић, Бранислав Јерковић, Југослав Крајнов и Марко Марковић.

Премијерна изведба је у петак, 25. марта, а карте су у продаји на билетарници Српског народног позоришта.