Објављено:
1690
прегледа

Три премијере, Дан позоришта и нова клима – резиме за март

Фото: В. Величковић

Велике репертоарске подвиге, овог месеца у Српском народном позоришту, пратили су и они технички. Покрајинска влада издвојила је 117,7 милиона динара за замену и реконструкцију механике горњег построја система расвете на сцени „Пера Добриновић“, као и 9,2 милиона за санацију конзоле надстрешнице у оквиру зграде СНП-а и хидротехничких инсталација на тераси, уз израду пројектно – техничке документације за комплетну поправку електроинсталација и система противпожарне заштите.

Поред тога, протеклог викенда завршена је инсталација новог система климатизације – за грејање и хлађење, чију набавку је финансирала Покрајинска влада, а којим се решава вишегодишњи проблем најстаријег српског театра.

„У минулим деценијама нико није на технички адекватан начин успео да реши овај проблем, јер стари систем није задовољавао функцију и правио је велику буку. Сигуран сам да ће сада, уз најквалитетнију опрему коју смо обезбедили, нови систем одлично функционисати у годинама које су пред нама, а то ће значити много боље услове за запослене, али и за све посетиоце и љубитеље позоришне уметности“, изјавио је председник Покрајинске владе, Игор Мировић.

Према његовим речима, Покрајинска влада је само у протекле две године у Српско народно позориште уложила 300 милиона динара, и то за одржавање, опрему и отклањање недостатака у систему заштите од пожара, чишћење и заштиту фасаде, као и за финансирање набавке аудио, видео опреме и расвете.

„Поред потпуне реконструкције Сцене ‘Пера Добриновић’, улажемо новац у куповину нових инструмената за потребе оркестра Опере Српског народног позоришта, али интезивно радимо ин а јачању репертоарске политике, и све то захваљујући безрезервној подршци Покрајинске владе у циљу очувања нашег најстаријег театра“, објашњава управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Уградња новог система климатизације неопходна је пре свега због дотрајалости постојећег, и ради постизања максималне енергетске ефикасности и економичности. Реализацијом тог пројекта енергетски трошкови ће се смањити за додатних 25 одсто.

Подели