Фото: В. Величковић

„Ко млад живи, живот ужива, али ко мари за све то? Младост брзо пролази, а око будно мотри вечност“, записао је Ђакомо Пучини, композитор чувене опере Боеми, коју ћемо у Српском народном позоришту имати прилике да гледамо већ 26. и 28. јануара на сцени Јован Ђорђевић.

Оперска поставка у продукцији Српског народног позоришта у основи има потресну причу о младим и сиромашним париским уметницима, песнику Родолфу, сликару Марчелу, музичару Шонару и филозофу Колину који не губе веру у љубав. Дух париског живота, зимско доба 30-их година и причу о љубави између Мими и Родолфа удахнуће ансамбла Опере тог позоришта под диригентском палицом маестра Александра Којића.

„Код Пучинија је увек занимљиво јединство места, времена и радње. У Боемима је то Париз. Онај, боемски Париз о ком сви маштамо када помислимо или изговоримо „Париз“… Шта то „боемски“ са собом носи и каквим интензитетом, открићете ако дођете 26. или 28. у Оперу,“ прича Којић.

Прво оперско извођење ове године на сцени представља миљенике новосадске публике – младог тенора Стевана Каранца у улози Родолфа, Васу Стајкића у улози Марчела, затим Никола Баста, као Сонар, Горан Крнета као Колин, Игор Ксионжик је Беноа, Владимир Зорјан као Алчиндоро, Дарија Олајош Чизмић је Мизета, а четврти пут у улози Мими гледаћемо и младу Марију Јелић.

„Мими је једна од мојих омиљених улога и сваки пут се искрено радујем кад је певам. Она је веома нежна, суптилна и искрена у својим емоцијама. Публика ће моћи да ужива у лепој љубавној причи која нажалост нема добар завршетак, али исто тако ће моћи да види како су изгледали односи међу младом интелектуалном елитом неколико деценија након Француске револуције и како је изгледала њихова психолошка борба за опстанак у друштвеном систему“, објашњава Марија.

„Боеми“ ће бити изведени у СНП-у у среду 26. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00 и то је прво извођење у овој сезони. Наредно извођење је у петак, 28. јануара. Карте су у продају на билетарници Позоришта.